Platform Lift at Venture House in Reading

GPAD, the London based architecture firm, approached us as they wanted to install disabled access into the main entrance of a commercial office block they had recently designed in Reading. Venture House is a former print works building that has recently been refurbished creating 6 floors of commercial offices in the heart of Reading.

GPAD wanted a platform lift that would suit the modern interior of this iconic building but also not break the bank. We designed and installed a Midilevel platform lift with dimensions of 1100mm x 1400mm. The lift travel distance is 1.2 metres and provides disabled access at the main entrance of the building. The lift was finished in black painted steel to match the surrounding balustrade with a mesh door designed for the lift car and a glass door chosen for the upper level.

The lift was installed in 3 days and a gap of 22mm was left on the lift platform so that the building contractors could finish the tiles on the side. The tiles used on the lift matched the rest of the flooring so there was a seamless transition from landing to platform.

To see more of our platform lift projects in commercial buildings take a look at our National Army Museum, Chiswell Street, Southwark Council, Seven Dials and Medway Court projects.

Location: Berkshire

Status: Complete

Year Completed: 2017

Product: Midilevel

In partnership with

Commercial Platform Lift

Platform Lift at Venture House - Upper Level

Commercial Building Platform Lift

Platform Lift at Venture House in Reading

Commercial Building Platform Lift

Glass Upper Door at Venture House

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lift for Commercial Offices in Southwark

We were approached by Southwark Council because they needed to provide disabled access to their offices on Southwark Bridge Road, SE1. At the name suggests they are close to the river therefore right in the heart of London. Similar to many other commercial offices in the city, space is at a premium and it can be difficult to fit any type of disabled access in existing properties. After taking measurements of the area where a lift could be fitted, we came up with a drawing and submitted it to the council, who then ordered the lift.

Our engineers installed a LPA - a special lifting platform, designed by our manufacturer in Denmark - with platform dimensions of 1519mm x 1184mm. The lift had to keep to these very specific measurements because the building has a steel shutter that has to completely shut to stop the public from entering the building outside of office opening hours. The platform lift has a total travel distance of 780mm to the ground floor level. The lift was finished in stainless steel so that the lift would be able to withstand the day-to-day footfall of a busy commercial office in London. The side panels as well as the car and landing doors were finished in glass.

To see more examples of our platform lifts in commercial buildings, have a look at our Venture House, Seven Dials, National Army Museum and Chiswell Street projects.

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2015

Product: LPA

 

Commercial Platform Lift

Platform Lift at Commercial Offices in Southwark

Council Platform Lift

Disabled Platform Lift for Southwark Council in Central London

Commercial Office Platform Lift

Platform Lift in the Main Entrance of Southwark Council's Offices

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lift at Seven Dials, London

In conjunction with our previous project at Venture House in Reading, the architectural firm, GPAD asked us to design and install a similar lift for one of their buildings in Seven Dials in London. Seven Dials is a commercial area a stone's throw away from the West End's Shaftesbury Avenue and the shopping district of Neal's Yard. It sits between Covent Garden and Soho and is named after the 7 roads that join together at its centre.

Having previously worked with GPAD on their Venture House project, we knew that they wanted a similar style and finish for this lift. Our engineers fitted the Qube lift in the main entrance during GPAD's renovation of the building into commercial offices. The lift has platform dimensions of 900mm x 1400mm and travels a total distance of 1250mm. This specialist platform lift works using a scissor system therefore needs a pit below the floor level. In this particular project we had a pit of 250mm. We set the platform height at 15mm below the floor level so that the client could fit their tiles to the platform to match the lobby's existing stone flooring. Specially made Cadisch mesh panels were fitted to the sides and gates of the lift to match the building's style as well as the architect's vision. We finished the platform lift in jet black (RAL colour 9005) to give a modern but industrial look. Our engineers installed the lift within 4 days so it was ready for the building's official opening.

To see more of our platform lift projects in commercial buildings take a look at our National Army Museum, Chiswell Street, Southwark Council and Medway Court projects.

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2017

Product: Midilevel

In partnership with

Commercial Platform Lift

Platform Lift at in Commercial Office Building in Seven Dials

Platform Lift in Commercial Buildings

Platform Lift with Open Top Gate

Specialist Disabled Platform Lift

Platform Lift with Specially Made Mesh Panels

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Passenger Lift at the National Theatre

We were approached by the National Theatre as they were undergoing a refurbishment to a large part of the theatre. They needed to provide disabled access to throughout the building, unfortunately they couldn't make space for a conventional passenger lift due to the building's Grade II listing. The National Theatre is situated on the Southbank of the Thames and holds a host of productions from Shakespeare to more contemporary plays.

Working with Lendlease, the construction management business, we designed and fitted an EP Elfo with automatic doors on adjacent sides. The lift travelled a distance of 12 metres across four floors, with entry points on two of the four sides of the lift shaft. The client had strict criteria that the lift had to meet due to the building's Grade II listing. The ceiling of lift had to be anodised bronze to match the theatre's ceiling that had originally been installed in 1976. In order to match this requirement we used the same anodising company that had originally constructed the theatre's ceiling. We also replicated the handrail from the landings inside the lift car and used the same materials to create a handrail that is identical to those in the theatre. We completed the lift with the same flooring as the rest of the theatre, with the original carpet from 1971 being used in the lift car.  The rest of the lift was finished in stainless steel to contrast the wooden panelling and one of the interior sides was fitted with a complete floor to ceiling mirror.  Even with the high specification of the lift, it was fitted within 4 weeks.

To see more examples of our disabled passenger lifts in commercial buildings and theatres, have a look at our York Theatre Royal and British Library projects.

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2016

Product: EP Elfo

In partnership with

National Theatre Lift

Passenger Lift at the National Theatre

National Theatre Lift Interior

Passenger Lift Interior at the National Theatre

Lift at the National Theatre

National Theatre Disabled Access Lift

For more information about lifts for theatre and stage call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lifts at the National Army Museum

We were approached by BDP, the architecture firm responsible for the £23.75 million redevelopment of the National Army Museum in London. They were looking to fit platform lifts within the museum so visitors would be able to access every part of the museum and make full use of the new services. The refurbishment completely modernised the museum and they wanted  a trio of platform lifts that would match the new look of the museum. The locations that they needed to fit platform lifts were from the main reception to the education centre, to the Discover More gallery and for staff from outside the building to access the lower basement entrance.  

We designed and installed a Barduva RB150 between the main reception and education centre. This lift is mainly used for groups and school pupils who visit the museum and use the education centre. The education centre is a great tool where large groups can learn about British history from the Civil War up to the present day conflicts. The lift was finished in stainless steel with glass panels to match the newly refurbished modern look of the building and the travel distance was 1.8 metres.

The lift we fitted and installed for access to the Discover More gallery was a LPA, it was also finished in stainless steel and glass to suit the new aesthetics of the building. We chose to install the LPA as the cabin length is 1650mm so allows both a large wheelchair or mobility scoot and carer to easily and safely use the lift. The platform lift travels just 980mm but can hold a load of up to 300kg.

The third lift we designed and installed was for staff access from outside the building to the lower basement floor. We chose to install an Alpine lift  finished in 7016 painted steel with a travel distance of 1180mm. The platform lift that the client wanted was a cost effective product that would withstand any adverse weather conditions that could be thrown at it. The lift was fitted with an adjacent lower basement door.

All three lifts were fitted within 2 weeks and were ready for the National Army Museum's Grand Opening in March 2017.

To see more examples of our platform lifts in commercial buildings, have a look at our Venture HouseSeven Dials, Southwark Council and Chiswell Street projects.

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2017

Product: LPA, Barduva RB150 & Alpine Lift

In partnership with

National Army Museum
National Army Museum Lift

Platform Lift Linking the Main Reception with the Education Centre at the National Army Museum

Museum Lift

Platform Lift at the National Army Museum

Museum Platform Lift

National Army Museum Platform Lift Leading to the Education Centre

For more information about lifts like the ones above call us on 0800 65 252 65 or email us

Stairs That Become a Lift in a Commercial Building

We were approached by Como Group as they had recently changed the floor level of the reception of a commercial office building on Chiswell Street in Central London. This meant that the offices that were on the ground floor now had a floor level difference of 970mm. In order for their customers to now visit their offices, the client needed to be able to provide disabled access.

The challenge that we faced was that there was no space to install a conventional platform lift or step lift let alone a ramp and so we decided to install the Guldmann LP22. The best way to describe the LP22 is a set of steps that then collapse into a platform lift that can then provide disabled access without taking away the original steps or stirs of a building. They are most commonly used and installed where space is at a premium so another lift or ramp cannot be fitted. These collapsing stairs look exactly like the original set that they replaced as they can be fitted with the exact same materials used.

The steps were finished in matching grey tiles that were used on the rest of the flooring, blending in seamlessly. The lift was fitted and installed in 3 days and provides disabled access without changing the existing steps leading to the offices.

To see more examples of our platform lifts in commercial buildings, have a look at our Venture HouseSeven DialsNational Army Museum and Southwark Council projects.

 

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2016

Product: LP22

In partnership with

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Passenger Lift at the British Library

We were approached by the architect, De Matos Ryan, to measure for a lift in the British Library in Central London. The British Library is located next to St Pancras Station on Euston Road and contains copies of every book published in the UK as well as being the largest library in the world. The building it is situated in is less than 50 years old however it is a Grade I listed building which can make the construction of a lift very difficult. The client needed disabled access across 3 floors for library visitors as well as private functions that take place on the 2nd floor. The lift’s overall travel would be 5.8m.

The lift needed to cover 3 floors and have adjacent doors on both 1st and 2nd floors as well as being perfectly aligned between the 2 steel beams supporting the roof. One of the initial challenges we faced was that for a lift of this size, a conventional lift would require a 1500mm pit below the lower floor level, however due to the small distance between the floor level and the ceiling of the floor below the maximum pit we were able to have was 130mm. In addition, a conventional lift would need 3500mm metres above the upper floor level however we had a maximum height of 2350mm as the ceiling could not be taking off or adjusted for the lift.

The lift structure also needed to be able to support two landing balconies weighing 500kg each. The lift that we installed was a Vertico inDOMO with platform dimensions of 1200mm x 1200mm. We had 2 sets of automatic power car doors adjacent to ground floor entry onto the balconies of 1st and 2nd floors. The architect wanted a white finished with pinned glass on the outside of the structure. This proved challenging as there were limited options to be able to position the glass panes as there were no points that could become a hoist. This resulted in the glass, weighing up to 120kg per piece, being carried up the staircase and then carefully placed and pinned in place.

The lift now supplies disabled access for all library users and is an aesthetically pleasing addition to the Grade I listed building.

To see more examples of our disabled passenger lifts in commercial buildings and listed buildings, have a look at our National Theatre, York Theatre Royal, Wool House projects.

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2017

Product: Vertico inDOMO

In partnership with

Lift at the British Library from 1st Floor

Passenger Lift at the British Library

Lift at the British Library from above

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lift in Medway Magistrates’ Court, Kent

We were approached by Medway Magistrates' Court in Chatham, Kent as they needed to replace their old disabled platform lift with a new one. The old lift that we removed was over 40 years old therefore in really bad condition, our engineers were surprised it even worked! After removal of the old lift we measured the resulting gap so that we could design the new lift. We set out to design a lift that would be robust, affordable and would last.

We installed a LP8 with platform dimensions of 900mm x 1480mm, the length of the platform allows both a disabled person in a large wheelchair and carer to travel up together. The lift travels a total distance of 1400mm and was finished with glass automatic doors and side panels. The extruded legs were finished in brushed aluminium. Due to the busy nature of the court, we weren't able to install the lift within the week. The result of this was that we had to fit the lift on the weekend, we started the installation on Saturday morning and were finished by Sunday afternoon.

To see more examples of our platform lifts in commercial buildings, have a look at our Venture HouseSeven DialsNational Army Museum, Chiswell Street and Southwark Council projects.

Location: Kent

Status: Complete

Year Completed: 2016

Product: LP8

The Original Platform Lift that We Removed and Replaced from Medway Crown Court

Court Platform Lift

Platform Lift at Medway Court, Kent

Platform Lift in Crown Court

Platform Lift in Medway Court Main Entrance

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Goods Lift in Paternoster Square

We were approached by the building and real estate group CBRE for a project in one of their buildings in Paternoster Square, Central London. Paternoster Square is in the heart of the financial district in the City of London, playing host to the London Stock Exchange as well as several investment banks. The client wanted a lift that would connect the kitchen on the lower floor to the staff restaurant above. The lift would act as disabled access as well as performing as a goods lift ferrying food to and from the two floors.

The specific requirements that the client wanted were; the lift could take over 300 kg in weight, as they would be transporting several heavy trolleys to and from the kitchen. The second requirement was that the lift had 2 points of access on the lower floor so that trolleys could be loaded into the lift form both sides of the kitchen and the client wanted an affordable product that wouldn’t break the bank.

In order to match these criteria we decided to install a 1100mm x 1460mm Aritco screw drive platform lift with a travel of 3.6m between floors. The lift supports a load of up to 410kg so staff could easily transport large trolleys carrying food up in the lift. As requested two doors were fitted on the lower floor to allow goods to be loaded form both sides of the kitchen and then one adjacent door was fitted within the restaurant. The structure and lift car were finished in white with blue floors apart from the restaurant door was finished in black as to match the colours of the restaurant. The installation was completed within 3 days.

To see more examples of our goods lifts and disabled passenger lifts in commercial buildings have a look at our British Library, National Theatre, York Theatre Royal and Wool House projects

Goods Lift for CBRE @ Paternoster Square

Goods Lift in Paternoster Square for CBRE

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2015

Product: Aritco Vector

In partnership with

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us