Passenger Lift at the National Theatre

We were approached by the National Theatre as they were undergoing a refurbishment to a large part of the theatre. They needed to provide disabled access to throughout the building, unfortunately they couldn't make space for a conventional passenger lift due to the building's Grade II listing. The National Theatre is situated on the Southbank of the Thames and holds a host of productions from Shakespeare to more contemporary plays.

Working with Lendlease, the construction management business, we designed and fitted an EP Elfo with automatic doors on adjacent sides. The lift travelled a distance of 12 metres across four floors, with entry points on two of the four sides of the lift shaft. The client had strict criteria that the lift had to meet due to the building's Grade II listing. The ceiling of lift had to be anodised bronze to match the theatre's ceiling that had originally been installed in 1976. In order to match this requirement we used the same anodising company that had originally constructed the theatre's ceiling. We also replicated the handrail from the landings inside the lift car and used the same materials to create a handrail that is identical to those in the theatre. We completed the lift with the same flooring as the rest of the theatre, with the original carpet from 1971 being used in the lift car.  The rest of the lift was finished in stainless steel to contrast the wooden panelling and one of the interior sides was fitted with a complete floor to ceiling mirror.  Even with the high specification of the lift, it was fitted within 4 weeks.

To see more examples of our disabled passenger lifts in commercial buildings and theatres, have a look at our York Theatre Royal and British Library projects.

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2016

Product: EP Elfo

In partnership with

National Theatre Lift

Passenger Lift at the National Theatre

National Theatre Lift Interior

Passenger Lift Interior at the National Theatre

Lift at the National Theatre

National Theatre Disabled Access Lift

For more information about lifts for theatre and stage call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lifts at the National Army Museum

We were approached by BDP, the architecture firm responsible for the £23.75 million redevelopment of the National Army Museum in London. They were looking to fit platform lifts within the museum so visitors would be able to access every part of the museum and make full use of the new services. The refurbishment completely modernised the museum and they wanted  a trio of platform lifts that would match the new look of the museum. The locations that they needed to fit platform lifts were from the main reception to the education centre, to the Discover More gallery and for staff from outside the building to access the lower basement entrance.  

We designed and installed a Barduva RB150 between the main reception and education centre. This lift is mainly used for groups and school pupils who visit the museum and use the education centre. The education centre is a great tool where large groups can learn about British history from the Civil War up to the present day conflicts. The lift was finished in stainless steel with glass panels to match the newly refurbished modern look of the building and the travel distance was 1.8 metres.

The lift we fitted and installed for access to the Discover More gallery was a LPA, it was also finished in stainless steel and glass to suit the new aesthetics of the building. We chose to install the LPA as the cabin length is 1650mm so allows both a large wheelchair or mobility scoot and carer to easily and safely use the lift. The platform lift travels just 980mm but can hold a load of up to 300kg.

The third lift we designed and installed was for staff access from outside the building to the lower basement floor. We chose to install an Alpine lift  finished in 7016 painted steel with a travel distance of 1180mm. The platform lift that the client wanted was a cost effective product that would withstand any adverse weather conditions that could be thrown at it. The lift was fitted with an adjacent lower basement door.

All three lifts were fitted within 2 weeks and were ready for the National Army Museum's Grand Opening in March 2017.

To see more examples of our platform lifts in commercial buildings, have a look at our Venture HouseSeven Dials, Southwark Council and Chiswell Street projects.

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2017

Product: LPA, Barduva RB150 & Alpine Lift

In partnership with

National Army Museum
National Army Museum Lift

Platform Lift Linking the Main Reception with the Education Centre at the National Army Museum

Museum Lift

Platform Lift at the National Army Museum

Museum Platform Lift

National Army Museum Platform Lift Leading to the Education Centre

For more information about lifts like the ones above call us on 0800 65 252 65 or email us

Specialist Step Lift at the Baltic Centre for Contemporary Art

We were approached by the Baltic Centre for Contemporary Art in Gateshead to design an access solution that would provide both the necessary access for all visitors but also be in keeping with the BALTIC's contemporary design. The client wanted to make the centre more accessible for disabled visitors and so decided to look for various lifting options. The Baltic Mill has an ever changing exhibition schedule and was the first venue outside of London and Liverpool to host the Turner Prize.

In order to create a simple solution that wouldn't disrupt the interior of the building with a more traditional platform lift we designed a small hidden scissor step lift. The step lift would firstly rise above the height of the 3 steps between the galleries then travel across to the upper floor level and then lower slightly to meet the floor level. The total travel for the lift was 560mm up followed by 700mm across, we used the LP50H which has a maximum load of 450kg so can easily take a wheelchair or mobility scooter. The lift was finished with the same hardwood flooring as the gallery and so disappears into the floor when not in use. The lift was installed in a day and was ready to use by mid afternoon the same day. 

To see more of our platform lifts in historic and commercial buildings have a look at our National Army Museum, Gloriana, York Theatre Royal, Venture House and Chiswell Street projects.

Location: Tyne and Wear

Status: Complete

Year Completed: 2012

Product: LP50H

Baltic Mill, Gateshead
Art gallery step lift

Step Lift at the Baltic Centre with Matching Hardwood Flooring

Step Lift in Art Centre

Baltic Mill Step Lift at Upper Level

Step Lift at Art Gallery

Step Lift at Baltic Mill

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

York Theatre Royal

We were approached by the architect, De Matos Ryan, to design 2 lifts with very different applications during the refurbishment of York Theatre Royal. The first lift was to transport customers over 4 floors of the theatre whilst the second lift was to provide access to differing floor levels on the ground floor.

The challenge of the larger of the two lifts was that it had to sit within a stone stairwell as to not to compromise the theatre's Grade II listing. This meant that we had limited space to work with as well as trying to match the aesthetics of the theatre. The lift had to travel over 4m with 4 sets of automatic doors on 3 different sides  because the upper levels  of the theatre had split floor levels. The lift allows all visitors to access every part of the theatre and see the many performances put on. We fitted and installed an EP Elfo with platform dimensions of 1100mm x 1400mm in its own steel and glass structure with the lift car finished in framed glass on 3 sides with the remaining side mirrored.

The theatre needed to provide access for all visitors to the restaurant as the ground floor had a split floor level - the difference was only 980mm so the theatre wouldn't need another passenger lift. We fitted an EasyLift by Liftup, a platform lift that is easy to operate and is really user friendly. The lift was finished in glass with a black steel structure so it would  blend in with the style of the newly refurbished theatre.

To see more examples of our platform lifts and disabled passenger lifts in commercial buildings and theatres, have a look at our National Theatre, British Library, National Army Museum, Venture House and Baltic Mill projects.

Location: Yorkshire

Status: Complete

Year Completed: 2016

Products: EP Elfo and EasyLift

In partnership with

Lifts at the York Theatre Royal

The York Theatre Royal

Theatre Royal York step lift from above

Step Lift at the York Theatre Royal - Upper Floor

York Theatre Royal Passenger

Passenger Lift at the York Theatre Royal

Theatre Lift

Passenger Lift at the York Theatre Royal with Open Automatic Doors

For more information about lifts like the ones above call us on 0800 65 252 65 or email us

The Dancing Man Brewery at the Wool House

The owner of the Grade I listed Dancing Man Brewery & Pub came to us needing a pub lift that fitted the industrial aesthetics of the building and did not compromise the Grade I listing.

The Dancing Man Brewery & Pub is situated in the Wool House, Southampton. The Wool House is a 14th Century, Grade I listed building that has recently been converted into a microbrewery and pub. The owners wanted to make the 1st floor accessible to disabled customers so that they could experience the whole brewery. The main challenge that needed to be overcome was how to design a lift to fit into a 1450mm x 1450mm space that did not compromise the property's Grade I listing.

We came up with a small platform lift within its own lift shaft. In order to meet the client's expectations of an industrial looking pub lift to reflect the building's historic past, we opted for a glass lift shaft with a black structure. This was so that the inner workings of the lift could be seen by the customers to give it a warehouse/industrial charm. The work was completed within 10 days and the lift was ready for the grand opening of the Dancing Man. Our engineers even fitted the client's existing handrails to the lift structure as to maximise the space on the stairway leading to the 1st floor. The client was really impressed with the finished article and said, "we were very pleased with how Access Lifts worked, the guys left the site neat and tidy ready for the grand opening."

Location: Hampshire

Status: Complete

Year Completed: 2015

Product: EP Elfo

Wool House, Southampton

14th Century Grade I Listed Wool House has now been converted into a Brewery and Pub

Pub Lift Installation - Ground Floor

Pub Lift Installation - Ground Floor lift access in Grade 1 listed building

Pub Lift Installation

Pub Lift Installation - Top floor of the lift at the Dancing Man Brewery showing glass lift shaft.

For more information about lifts like the one above then call us on 0800 65 252 65 or email us

Passenger Lift at the British Library

We were approached by the architect, De Matos Ryan, to measure for a lift in the British Library in Central London. The British Library is located next to St Pancras Station on Euston Road and contains copies of every book published in the UK as well as being the largest library in the world. The building it is situated in is less than 50 years old however it is a Grade I listed building which can make the construction of a lift very difficult. The client needed disabled access across 3 floors for library visitors as well as private functions that take place on the 2nd floor. The lift’s overall travel would be 5.8m.

The lift needed to cover 3 floors and have adjacent doors on both 1st and 2nd floors as well as being perfectly aligned between the 2 steel beams supporting the roof. One of the initial challenges we faced was that for a lift of this size, a conventional lift would require a 1500mm pit below the lower floor level, however due to the small distance between the floor level and the ceiling of the floor below the maximum pit we were able to have was 130mm. In addition, a conventional lift would need 3500mm metres above the upper floor level however we had a maximum height of 2350mm as the ceiling could not be taking off or adjusted for the lift.

The lift structure also needed to be able to support two landing balconies weighing 500kg each. The lift that we installed was a Vertico inDOMO with platform dimensions of 1200mm x 1200mm. We had 2 sets of automatic power car doors adjacent to ground floor entry onto the balconies of 1st and 2nd floors. The architect wanted a white finished with pinned glass on the outside of the structure. This proved challenging as there were limited options to be able to position the glass panes as there were no points that could become a hoist. This resulted in the glass, weighing up to 120kg per piece, being carried up the staircase and then carefully placed and pinned in place.

The lift now supplies disabled access for all library users and is an aesthetically pleasing addition to the Grade I listed building.

To see more examples of our disabled passenger lifts in commercial buildings and listed buildings, have a look at our National Theatre, York Theatre Royal, Wool House projects.

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2017

Product: Vertico inDOMO

In partnership with

Lift at the British Library from 1st Floor

Passenger Lift at the British Library

Lift at the British Library from above

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us