Specialist Step Lift at the Baltic Centre for Contemporary Art

We were approached by the Baltic Centre for Contemporary Art in Gateshead to design an access solution that would provide both the necessary access for all visitors but also be in keeping with the BALTIC's contemporary design. The client wanted to make the centre more accessible for disabled visitors and so decided to look for various lifting options. The Baltic Mill has an ever changing exhibition schedule and was the first venue outside of London and Liverpool to host the Turner Prize.

In order to create a simple solution that wouldn't disrupt the interior of the building with a more traditional platform lift we designed a small hidden scissor step lift. The step lift would firstly rise above the height of the 3 steps between the galleries then travel across to the upper floor level and then lower slightly to meet the floor level. The total travel for the lift was 560mm up followed by 700mm across, we used the LP50H which has a maximum load of 450kg so can easily take a wheelchair or mobility scooter. The lift was finished with the same hardwood flooring as the gallery and so disappears into the floor when not in use. The lift was installed in a day and was ready to use by mid afternoon the same day. 

To see more of our platform lifts in historic and commercial buildings have a look at our National Army Museum, Gloriana, York Theatre Royal, Venture House and Chiswell Street projects.

Location: Tyne and Wear

Status: Complete

Year Completed: 2012

Baltic Mill, Gateshead
Art gallery step lift

Step Lift at the Baltic Centre with Matching Hardwood Flooring

Step Lift in Art Centre

Baltic Mill Step Lift at Upper Level

Step Lift at Art Gallery

Step Lift at Baltic Mill

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Posted in Historic & Listed Buildings, Hotels, Restaurants & Retail, Projects and tagged , .