Glass Lift for Offices at Meriden Hall

We were approached by Hasker Architects who were designing a new glass office building attached to the Grade II listed Meriden Hall. E Manton were the principal contractors running the construction of the new build - they are one of the leading building contractors within the Midlands and take on projects in both the private and public sectors. Hasker Architects are an architectural practice based in Solihull with projects nationwide, their projects vary from one-off houses to multimillion pound industrial projects. For this particular project, the architect wanted a lift for offices which were spread across the two floors in the newly constructed building. The lift was to be finished in pinned glass as to match the building's external facade.

We installed an enclosed platform lift within its own structure in the stairwell leading up to 1st floor. The lift's cabin measured 1400mm x 1100mm with the total travel distance between the floors measuring 4 metres. The safe working load for this lift is 400kg which equals 5 people. The lift's structure was finished in RAL colour 7015 with pinned glass on all four sides and two points of entry from the same side. The lift was fitted with double automatic glass doors on both floors. Tiles were fitted on both the lift platform and in the lift shaft under the lift, these aligned with the existing tiled flooring on both floors. We were also asked to design and install a custom made steel handrail to match the existing handrail on the other side of the stairs. Working with a local metal fabricator we created a steel handrail which was fitted through the panes of glass onto the lift's steel structure to complete an impressive look.

To see more examples of our glass lifts and our lifts in offices click on the following projects British Library, Powys, Venture House, Chiswell Street and Branksome Park

Location: West Midlands

Status: Complete

Year Completed: 2017

Glass Lift at Pertemps Headquarters, Meriden Hall
Glass Office Lift at Meriden Hall, Warwickshire
Glass Lift with Custom Made Handrail at Meriden Hall
Glass Lift in Newly Built Office for Pertemps
Glass Lift at Meriden Hall Finished with Pinned Glass

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Stairs That Become a Lift in a Commercial Building

We were approached by Como part of the Mace Group as they had recently changed the floor level of the reception of a commercial office building on Chiswell Street in Central London. This meant that the offices that were on the ground floor now had a floor level difference of 970mm. In order for their customers to now visit their offices, the client needed to be able to provide disabled access.

The challenge that we faced was that there was no space to install a conventional platform lift or step lift let alone a ramp and so we decided to install a specialist platform lift. The best way to describe the LP22 is a set of steps that then collapse into a platform lift that can then provide disabled access without taking away the original steps or stirs of a building. They are most commonly used and installed where space is at a premium so another lift or ramp cannot be fitted. These collapsing stairs look exactly like the original set that they replaced as they can be fitted with the exact same materials used.

The steps were finished in matching grey tiles that were used on the rest of the flooring, blending in seamlessly. The lift was fitted and installed in 3 days and provides disabled access without changing the existing steps leading to the offices.

To see more examples of our platform lifts in commercial buildings, have a look at our Venture HouseSeven DialsNational Army Museum and Southwark Council projects.

 

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2016

 

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lift at Venture House in Reading

GPAD, the London based architecture firm, approached us as they wanted to install disabled access into the main entrance of a commercial office block they had recently designed in Reading. Venture House is a former print works building that has recently been refurbished creating 6 floors of commercial offices in the heart of Reading.

GPAD wanted a platform lift that would suit the modern interior of this iconic building but also not break the bank. We designed and installed a Midilevel platform lift with dimensions of 1100mm x 1400mm. The lift travel distance is 1.2 metres and provides disabled access at the main entrance of the building. The lift was finished in black painted steel to match the surrounding balustrade with a mesh door designed for the lift car and a glass door chosen for the upper level.

The lift was installed in 3 days and a gap of 22mm was left on the lift platform so that the building contractors could finish the tiles on the side. The tiles used on the lift matched the rest of the flooring so there was a seamless transition from landing to platform.

To see more of our platform lift projects in commercial buildings take a look at our National Army Museum, Chiswell Street, Southwark Council, Seven Dials and Medway Court projects.

Location: Berkshire

Status: Complete

Year Completed: 2017

Commercial Platform Lift

Platform Lift at Venture House - Upper Level

Commercial Building Platform Lift

Platform Lift at Venture House in Reading

Commercial Building Platform Lift

Glass Upper Door at Venture House

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lift for Commercial Offices in Southwark

We were approached by Southwark Council because they needed to provide disabled access to their offices on Southwark Bridge Road, SE1. At the name suggests they are close to the river therefore right in the heart of London. Similar to many other commercial offices in the city, space is at a premium and it can be difficult to fit any type of disabled access in existing properties. After taking measurements of the area where a lift could be fitted, we came up with a drawing and submitted it to the council, who then ordered the lift.

Our engineers installed a LPA - a special lifting platform, designed by our manufacturer in Denmark - with platform dimensions of 1519mm x 1184mm. The lift had to keep to these very specific measurements because the building has a steel shutter that has to completely shut to stop the public from entering the building outside of office opening hours. The platform lift has a total travel distance of 780mm to the ground floor level. The lift was finished in stainless steel so that the lift would be able to withstand the day-to-day footfall of a busy commercial office in London. The side panels as well as the car and landing doors were finished in glass.

To see more examples of our platform lifts in commercial buildings, have a look at our Venture House, Seven Dials, National Army Museum and Chiswell Street projects.

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2015

 

Commercial Platform Lift

Platform Lift at Commercial Offices in Southwark

Council Platform Lift

Disabled Platform Lift for Southwark Council in Central London

Commercial Office Platform Lift

Platform Lift in the Main Entrance of Southwark Council's Offices

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lift at Seven Dials, London

In conjunction with our previous project at Venture House in Reading, the architectural firm, GPAD asked us to design and install a similar lift for one of their buildings in Seven Dials in London. Seven Dials is a commercial area a stone's throw away from the West End's Shaftesbury Avenue and the shopping district of Neal's Yard. It sits between Covent Garden and Soho and is named after the 7 roads that join together at its centre.

Having previously worked with GPAD on their Venture House project, we knew that they wanted a similar style and finish for this lift. Our engineers fitted the Qube lift in the main entrance during GPAD's renovation of the building into commercial offices. The lift has platform dimensions of 900mm x 1400mm and travels a total distance of 1250mm. This specialist platform lift works using a scissor system therefore needs a pit below the floor level. In this particular project we had a pit of 250mm. We set the platform height at 15mm below the floor level so that the client could fit their tiles to the platform to match the lobby's existing stone flooring. Specially made Cadisch mesh panels were fitted to the sides and gates of the lift to match the building's style as well as the architect's vision. We finished the platform lift in jet black (RAL colour 9005) to give a modern but industrial look. Our engineers installed the lift within 4 days so it was ready for the building's official opening.

To see more of our platform lift projects in commercial buildings take a look at our National Army Museum, Chiswell Street, Southwark Council and Medway Court projects.

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2017

Lift in Commercial Office

Platform Lift in Commercial Offices in Seven Dials

Commercial Office Lift

Platform Lift in Office Lobby in London

Lifts for Commercial Buildings

Disabled Access Lift in Central London

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lift at New Forest Ice Cream

We were approached by New Forest Ice Cream, one of the largest independent ice cream producers in the UK. They were looking to install disabled access to the 1st floor at their head office in Lymington, Hampshire. New Forest Ice Cream is a family run business that was established over 30 years ago and has supplied the nation with the highest quality products. 

After attending site and having a meeting with the client it was clear they wanted a practical lift that would have lots of space. This was so that 1st floor of the office was accessible for disabled members of staff as well as any visitors who used wheelchairs. We installed a disabled platform lift measuring 1100mm x 1400mm - enough space for a wheelchair as well as a carer if necessary in it's own aluminium structure. The total distance the lift travelled was 4.5 metres across the 2 floors. The lift was finished with glass swing landing doors which were painted blue with the rest of the shaft painted white to match the building's interior. The lift was installed within 3 days.

To see more of our platform lift projects in commercial buildings take a look at our National Army Museum, Chiswell StreetSouthwark CouncilSeven Dials and Medway Court projects.

Location: Hampshire

Status: Complete

Year Completed: 2011

Platform Lift at New Forest Ice Cream

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Goods Lift in Paternoster Square

We were approached by the building and real estate group CBRE for a project in one of their buildings in Paternoster Square, Central London. Paternoster Square is in the heart of the financial district in the City of London, playing host to the London Stock Exchange as well as several investment banks. The client wanted a lift that would connect the kitchen on the lower floor to the staff restaurant above. The lift would act as disabled access as well as performing as a goods lift ferrying food to and from the two floors.

The specific requirements that the client wanted were; the lift could take over 300 kg in weight, as they would be transporting several heavy trolleys to and from the kitchen. The second requirement was that the lift had 2 points of access on the lower floor so that trolleys could be loaded into the lift form both sides of the kitchen and the client wanted an affordable product that wouldn’t break the bank.

In order to match these criteria we decided to install a 1100mm x 1460mm Aritco screw drive platform lift with a travel of 3.6m between floors. The lift supports a load of up to 410kg so staff could easily transport large trolleys carrying food up in the lift. As requested two doors were fitted on the lower floor to allow goods to be loaded form both sides of the kitchen and then one adjacent door was fitted within the restaurant. The structure and lift car were finished in white with blue floors apart from the restaurant door was finished in black as to match the colours of the restaurant. The installation was completed within 3 days.

To see more examples of our goods lifts and disabled passenger lifts in commercial buildings have a look at our British Library, National Theatre, York Theatre Royal and Wool House projects

Goods Lift for CBRE @ Paternoster Square

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2015

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us