Eardley House – Glass Platform Lift

We were approached by 23 Architecture who were designing the redevelopment of Eardley House, a commercial building which is located on the corner of Uxbridge Street and Campden Hill Road in Notting Hill Gate. Eardley house is located close to Holland Park, an area known for its linked to the arts with the Holland Park Circle being home to many notable artists over the years. The redevelopment of site involved excavation below the main body of the building which would create a brand new basement space. The plan was for the basement to be a new studio and gallery space. With this in mind the client needed an accessible way of reaching the new arts space from the street level. The lift specification required a 90º entry layout with a half height automatic door on the upper landing and a full height automatic door on the lower landing. The architect wanted the lift to allow as much light into the space as possible so that it would flood the basement area around the lift with light.

The lift features frameless glass panels on two sides with the upper landing featuring a frameless glass door as well. The lift's upper landing door is linked with the external door so that when a visitor comes to use the lift from street level the lift's door is already open waiting for the user. On the lower floor the lift has a full height fully automatic glass door. The lift's steel upstands as well as the lower level door frame were finished in the same colour as the building's window frames and lighting fixtures. The rest of the basement's stone flooring was continued into the lift producing a seamless finish. 

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2020

To see similar projects to Eardley House click on the following links:

Brunel House | National Army Museum | Seven Dials Warehouse | Venture House | Elm Yard | Southwark Council | Wagamama Wigmore Street

The glass platform lift with the door open
The lift's steel upstaged and door frame is colour matched to the window frames and lighting fixtures
The lift at Eardley House features a fully automatic glass door
The glass door from below
Bespoke glass lift with 90º entry at Eardley House
The Studio at Eardley House
The upper landing features a half height frameless glass door
A wide shot showing the lift's location within the gallery
The gallery features 3 parts for different displays

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

One Queen Anne’s Gate

One Queen Anne's Gate is a development of 27 luxury apartments in the heart of London. The development runs adjacent to St James's Park and is a stone's throw away from Westminster. The building comprises of 1, 2 and 3 bedroom apartments as well as a penthouse with wraparound terraces offering views of central London. In addition to the apartments, One Queen Anne's Gate features amenities similar to a private members club and an underground car park. The main entrance at the front of the One Queen Anne's Gate has 4 steps from the pavement into the ground floor, unfortunately due to the nature of the steps a hidden platform lift could not be installed. Therefore an alternative access route had to be found with the garage entrance being chosen as the most viable. The garage features an underground car lift which allows residents to park their cars on subterranean levels. We were approached by Blue Sky Building, the principal contractor, who were looking for a platform lift which would provide access from street level into the main reception and concierge area.

The lift travels 1020mm between the two levels with a platform measuring 1100mm wide by 1400mm deep which allows even the largest motorised wheelchairs to be conveyed. In addition the lift has a rated load of 400kg and was finished in RAL 7015 (Slate Grey) at the architect's request. This platform lift doesn't require a pit so means that building work is kept to a minimum, all it requires is a supporting wall which the lift's "legs" fix into. 

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2019

To see projects similar to One Queen Anne's Gate click on the following links:

Wagamama Wigmore Street | Lincoln Cathedral | National Army Museum | The Swan at Streatley | Devonshire Club | Cheltenham Racecourse | Brunel House

The corner of Carteret Street in St James's
The main entrance to One Queen Anne's Gate
The platform lift in the garage of 1 Queen Anne's Gate
The lift at 1 Queen Anne's Gate in the raised position
The lift offer street level access into the building
The platform lift is finished in a RAL colour to suit the surroundings

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Lincoln Cathedral

We were approached by Simpson & Brown who were appointed principal designers for the refurbishment and construction of brand new facilities at Lincoln Cathedral. Lincoln Cathedral, consecrated in 1092, is located in the very heart of Lincoln and was once the tallest building in the world till its central spire collapsed in 1548. The Cathedral had recently won £16m in Heritage Lottery Fund to create the Lincoln Cathedral Connected project. This project would include a complete modernisation and refurbishment of parts of the cathedral with the introduction of a brand new education centre, café, shop and community spaces. Due to the nature of the building, level access was not possible across all of these additions therefore a variety of lifts were needed to make the site fully accessible. William Birch Construction were appointed Principal Contractor and we worked with them to deliver this lift package. 

The first lift is a hidden traversing lift in the main reception area, the lift raises 350mm and traverses 480mm to meet the top step. This hidden lift features 100mm high roll off protection so that the user remains on the platform and finishes flush with the floor. It can be finished in any flooring up to a depth of 22mm which makes the platform run seamlessly into the rest of the floor. The lift is finished with remote controls so that a member of staff can raise the lift when a visitor needs to use it. The pit requirement for this lift is only 155mm.

The second lift is a cabin lift with fully automatic sliding doors, the same as a traditional passenger lift. The major difference between this lift and a passenger lift is that the pit and headroom requirement is considerably reduced. A passenger lift would require over a metre pit and 3400mm headroom whilst this lift requires only 130mm pit and 2150mm headroom. Due to the historic and archaeological nature of the site all 4 lift options were chosen with the shallowest pit depth possible. This lift provides access across two floors of the newly constructed education centre. 

The third lift is an outdoor platform lift that allows access to the courtyard area with a travel of 700mm and is finished with the same wooden decking as the upper level and adjacent stairwell. The lift is made out of hot-dipped galvanised steel which is then powder-coated to provide a finish that will last over time. This means that the less maintenance costs are greatly reduced and the courtyard is accessible for longer. 

The fourth lift provides access to the exhibition area of the centre and only needs a pit of 65mm. The lift has a modern look with reduced steel framework and large glass panels which match the contemporary aesthetic within the exhibition centre. We colour matched the adjacent stairwell so that the lift was finished in the same shade of black. 

Location: Lincolnshire

Status: Complete

Year Completed: 2020

To see projects similar to Lincoln Cathedral click on the following links:

British Library | York Theatre Royal | Dancing Man Brewery | National Army Museum | Meriden Hall | Sissinghurst Castle Garden | 200 Grays Inn Road

Traversing lift at Lincoln Cathedral
Hidden lift raising at Lincoln Cathedral
The traversing lift at Lincoln Cathedral has fully extended to meet the top step
A side on view of the hidden step lift at Lincoln Cathedral
The lift features automatic sliding doors like a traditional passenger lift but only requires 150mm pit and 2150mm headroom
The upper landing of the passenger lift in Lincoln Cathedral
The cabin interior of the passenger lift in Lincoln Cathedral
On the ground lift the lift's lentrance is finished with an elaborate architrave
The lift features LED spotlights as well as a half height mirror and handrail to the rear of the cabin
The outdoor platform lift provides access to the courtyard area of Lincoln Cathedral
The outdoor lift features the same decking as the upper level and adjacent stairwell

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Chelsea Flower Show 2019

The Chelsea Flower Show is the key event in the horticultural calendar and one of, if not, the most famous flower and garden show in the world. It attracts over 150,000 visitors  including members of the Royal Family as well as celebrities. This year the Duchess of Cambridge has designed a back-to-nature garden whilst the charity that the Duchess of Sussex supports, Camfed, won a gold medal. The Show takes places on the 11 acre land of the Chelsea Royal Hospital, on the Chelsea Embankment. In just 25 days the site transforms from lawn and gravel pathways to an amass of colour with gardens surrounding the main pavilion.

We were approached by representatives of the Greenfingers Charity and Kate Gould Gardens who were creating an accessible garden for the Chelsea Flower Show 2019. Greenfingers is a charity that creates outdoor spaces for a number of children hospices. Since their inception they've created 55 gardens across the country. Their gardens include space where children can play as well as sensory gardens where they can relax and have therapeutic rest. The Charity needed a garden that would be accessible and would include interactive features for children.

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2019

Access lift at The Greenfingers Charity Garden by Kate Gould
The Greenfingers Charity Garden designed by Kate Gould Gardens

Kate was tasked with designing and bringing the concept to life. Kate is a Chelsea gold medal-winning garden designer, however this was her first show garden on the main avenue. The garden would feature an accessible ramp to the lower floor with interactive items throughout the lower level. From the original concept Kate wanted an upper level where visitors could find a new perspective on the garden therefore she needed a way of visitors reaching the upper deck. The original concept of the garden included a water lift. A water lift uses a pump to transfer water into two weights which would then cause the lift to ascend. The concept behind a water lift is incredible however it brings its own unique set of challenges. These are whether it can meet modern health and safety regulation and whether it will stand up to the constant use that the Show demands. After several consultations between Kate Gould Gardens, Access Lifts and independent lift consultants the result was that it would be too challenging to include the water lift design in the garden.

The lift in the Greenfingers Charity Garden at the Chelsea Flower Show 2019
The first garden at RHS Chelsea to feature a disabled access lift

The Greenfingers Charity Garden would be the first garden in the Show's history to feature a lift. The lift is an open platform that travels 2.8 metres to the upper deck, enclosed by a fully glazed shaft. The lift didn't require a pit so there is a small ramp on the platform. At Kate's request the lift was sprayed Emerald Green (RAL 6001). When we first saw the lift after it had been sprayed we thought that it could be too much. However once installed the lift blended perfectly into the lush garden. The whole garden was completed within the 25 day limit. Once the Chelsea Flower Show 2019 officially opened, the garden (and lift) was in constant use. The Monday of the Show, reserved for the press and VIPs, saw many celebrities inspecting the garden and using the lift to get to the upper deck. Much of the BBC's coverage took place on the upper level of the garden due to its viewpoint over a large proportion of main avenue. On Tuesday Kate was awarded a silver-gilt medal for her effort. An incredible achievement for the first garden at RHS Chelsea with a lift.

The Greenfingers Charity Garden at the Chelsea Flower Show 2019

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lift in Wagamama Wigmore Street

Quadrant Design, an architectural practice based in Reading, were in charge of designing the layout of a new Wagamama restaurant on Wigmore Street in central London. Wagamama is a popular Japanese restaurant with over 130 locations in the UK and a total of over 190 worldwide. Wigmore Street runs parallel to Oxford Street with Regent's Park to the north and Hyde Park to the south-west. Its central location means there is a large collection of restaurants supplying both offices and tourists alike. Quadrant are specialists in restaurant design having created restaurants for the likes of Pizza Express, Tortilla and Coppa Club. Quadrant needed a way for wheelchair using customers to get from the entrance at street level down to the main restaurant area, 660mm lower. We met with the architect and site manager at Wagamama, Wigmore Street to discuss the aesthetic they were looking for and how this could be achieved. 

The platform lift at Wagamama Wigmore Street would be replacing a pre-existing ramp. As we've found with several restaurants there is a conflict between whether to go for a lift or a ramp. Ramps are usually more affordable however they take up table space and so limit the amount of covers the restaurant can have at any one time. This then impacts the long term profitability of the restaurant. The architect decided that the lift would be the better option. The overall footprint of the lift is 1350mm x 1700mm, which equals 2.23m². On the other hand a DDA compliant ramp with a rise of 635mm would have a footprint of nearly 15.5m². Comparing the restaurant before and after refurbishment, the surplus space equates to at least 20 covers. This shows how a lift can maximise a restaurant's potential and boost its overall profits. The lift's platform measure 1100mm x 1400m with glass doors and panels on all 4 sides to match the modern aesthetic of the restaurant. The metalwork was finished in the same dark grey used in the rest of the restaurant. The lift was installed in time for Wagamama Wigmore Street's grand opening.

To see some of our projects that are similar to Wagamama Wigmore Street click on the following links:
Devonshire Club | Cheltenham Racecourse | Hotel du Vin Poole | Audi Northampton | Sissinghurst Castle Garden

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2018

Platform Lift in Wagamama
Glass Platform Lift in Wagamama, Wigmore Street
Wheelchair Platform Lift in Wagamama
Disabled Platform Lift in Wagamama, Wigmore Street
Platform Lifts for Restaurants

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lift at Brunel House, Cardiff

Brunel House is situated in Cardiff city centre, 5 minutes away from the main shopping thoroughfares and opposite Cardiff Queen Street Station. The building is one of the largest office blocks in central Cardiff and lends itself to large floor plates across 15 floors with views of the city. Brunel House has tenants such as Legal & General, Admiral, HMRC and Regus. Gpad London headed up the design of the new refurbishment of the entrance and lobby. The largest addition to the building is the fully glazed extension of the entrance allowing light to flood the main entrance. This offers an inviting space to visitors and workers alike. The new lobby features a vibrant café with open plan work and meeting areas. The interior of the building was designed to reflect its industrial nature with bronze and patinated finishes present throughout. 

The new design of the entrance and main reception led to a split level lobby. The entrance was made level with the street allowing access for wheelchair users. However this floor level difference created an access problem for wheelchair users between the street entrance and the main reception area. We designed a platform lift with the architect to travel the 1210mm between floors with a platform measuring 1100mm x 1400mm. The platform size offers ample space and the rated load of 400kg allows for even the largest electric mobility buggies. The light and spacious feel of the lobby was reflected in the lift with glass panels and gates giving a modern finish. The lift was installed in time for the main entrance's reopening in December 2017.

Location: Cardiff

Status: Complete

Year Completed: 2017

To see similar projects to Brunel House click on the following links:

National Army Museum | 200 Gray's Inn RoadSeven Dials Warehouse | Venture House | Southwark Council | 24 Chiswell Street | Elm Yard

DDA Lift at Brunel House, Cardiff
Wheelchair Platform LIft at Brunel House
Platform Lift at Brunel House
Platform Lift at central Cardiff office building
Brunel House is one of the largest office blocks in Cardiff
Platform Lift in Cardiff

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us