Platform Lifts at the National Army Museum

We were approached by BDP, the architecture firm responsible for the £23.75 million redevelopment of the National Army Museum in London. They were looking to fit platform lifts within the museum so visitors would be able to access every part of the museum and make full use of the new services. The refurbishment completely modernised the museum and they wanted  a trio of platform lifts that would match the new look of the museum. The locations that they needed to fit platform lifts were from the main reception to the education centre, to the Discover More gallery and for staff from outside the building to access the lower basement entrance.  

We designed and installed a platform lift between the main reception and education centre. This lift is mainly used for groups and school pupils who visit the museum and use the education centre. The education centre is a great tool where large groups can learn about British history from the Civil War up to the present day conflicts. The lift was finished in stainless steel with glass panels to match the newly refurbished modern look of the building and the travel distance was 1.8 metres.

We fitted and installed a platform lift for access to the Discover More gallery, it was also finished in stainless steel and glass to suit the new aesthetics of the building. The cabin length of 1650mm allows both a large wheelchair or mobility scoot and carer to easily and safely use the lift. The platform lift travels just 980mm but can hold a load of up to 300kg.

The third lift we designed and installed was for staff access from outside the building to the lower basement floor. The outdoor platform lift was finished in RAL 7016 painted steel with a travel distance of 1180mm. The platform lift that the client wanted was a cost effective product that would withstand any adverse weather conditions that could be thrown at it. The lift would provide disabled access for staff and workers at the National Army Museum.

All three lifts were fitted within 2 weeks and were ready for the National Army Museum's Grand Opening in March 2017.

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2017

To see projects similar to the National Army Museum click on the following links:

200 Gray's Inn Road | Brunel House | Seven Dials Warehouse | Venture House | Southwark Council | 24 Chiswell Street | Elm Yard

Disabled Wheelchair Lift in the National Army Museum
Disabled Access Lift in the National Army Museum
Outside Disabled Access Lift for Museum
Outdoor Wheelchair Lift at the National Army Museum
External Platform Lift for Museums
Wheelchair Platform Lift in the National Army Museum
Disabled Platform Lift in Museums

For more information about lifts like the ones above call us on 0800 65 252 65 or email us

British Library

We were approached by the architect, De Matos Ryan, to measure for a disabled access lift in the British Library in Central London. The British Library is located next to St Pancras Station on Euston Road and contains copies of every book published in the UK as well as being the largest library in the world. The building it is situated in is less than 50 years old however it is a Grade I listed building which can make the construction of a lift very difficult. The client needed disabled access across 3 floors for library visitors as well as private functions that take place on the 2nd floor. The lift’s overall travel would be 5.8m.

The disabled access lift needed to cover 3 floors and have adjacent doors on both 1st and 2nd floors as well as being perfectly aligned between the 2 steel beams supporting the roof. One of the initial challenges we faced was that for a lift of this size, a conventional lift would require a 1500mm pit below the lower floor level, however due to the small distance between the floor level and the ceiling of the floor below the maximum pit we were able to have was 130mm. In addition, a conventional lift would need 3500mm metres above the upper floor level however we had a maximum height of 2350mm as the ceiling could not be taking off or adjusted for the lift.

The lift structure also needed to be able to support two landing balconies weighing 500kg each. We had 2 sets of automatic power car doors adjacent to ground floor entry onto the balconies of 1st and 2nd floors. The architect wanted the to maximise the light that enters the space so chose a white structure with pinned glass on the outside of the structure. The finish makes the most of the light pouring into the building and makes the whole experience of using the lift feel less claustrophobic. The placement and attachment of the glass proved challenging because there were no points that a hoist could fix to therefore the glass was moved and positioned by hand. Even though this took longer than expected the finish of the lift looks great.

The lift now supplies disabled access for library users and is an aesthetically pleasing addition to the Grade I listed building.

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2017

To see similar projects to The British Library click on the following links:

The Wool House | National Theatre | York Theatre Royal | The Base at Greenham | Meriden Hall |  Branksome Park | Powys | Whitecliff | Bosham

Glass Lift at the British Library - First Floor
Glass Lift at the British Library - Ground Floor
3 Floor Glass Lift in the British Library

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

York Theatre Royal

We were approached by the architect, De Matos Ryan, to design 2 lifts with very different applications during the refurbishment of York Theatre Royal. The first lift was to transport customers over 4 floors of the theatre whilst the second lift was to provide access to differing floor levels on the ground floor.

The challenge of the larger of the two lifts was that it had to sit within a stone stairwell as to not to compromise the theatre's Grade II listing. This meant that we had limited space to work with as well as trying to match the aesthetics of the theatre. The lift had to travel over 4m with 4 sets of automatic doors on 3 different sides  because the upper levels  of the theatre had split floor levels. The lift allows all visitors to access every part of the theatre and see the many performances put on. We fitted and installed an EP Elfo with platform dimensions of 1100mm x 1400mm in its own steel and glass structure with the lift car finished in framed glass on 3 sides with the remaining side mirrored.

The theatre needed to provide access for all visitors to the restaurant as the ground floor had a split floor level - the difference was only 980mm so the theatre wouldn't need another passenger lift. We fitted an EasyLift by Liftup, a platform lift that is easy to operate and is really user friendly. The lift was finished in glass with a black steel structure so it would  blend in with the style of the newly refurbished theatre.

To see more examples of our platform lifts and disabled passenger lifts in commercial buildings and theatres, have a look at our National Theatre, British Library, National Army Museum, Venture House and Baltic Mill projects.

Location: Yorkshire

Status: Complete

Year Completed: 2016

Theatre Royal York step lift from above

Step Lift at the York Theatre Royal - Upper Floor

York Theatre Royal Passenger

Passenger Lift at the York Theatre Royal

Theatre Lift

Passenger Lift at the York Theatre Royal with Open Automatic Doors

For more information about lifts like the ones above call us on 0800 65 252 65 or email us

National Theatre

We were approached by the National Theatre as they were undergoing a refurbishment to a large part of the theatre. They needed to provide disabled access throughout the building, unfortunately they couldn't make space for a conventional passenger lift due to the building's Grade II listing. The National Theatre is situated on the Southbank of the Thames and holds a host of productions from Shakespeare to more contemporary plays.

Working with Lendlease, the construction management business, we designed and fitted a lift with automatic doors on adjacent sides. The lift travelled a distance of 12 metres across four floors, with entry points on two of the four sides of the lift shaft. The client had strict criteria that the lift had to meet due to the building's Grade II listing. The ceiling of lift had to be anodised bronze to match the theatre's ceiling that had originally been installed in 1976. In order to match this requirement we used the same anodising company that had originally constructed the theatre's ceiling. We also replicated the handrail from the landings inside the lift car and used the same materials to create a handrail that is identical to those in the theatre. We completed the lift with the same flooring as the rest of the theatre, with the original carpet from 1971 being used in the lift car.  The rest of the lift was finished in stainless steel to contrast the wooden panelling and one of the interior sides was fitted with a complete floor to ceiling mirror.  Even with the high specification of the lift, it was fitted within 4 weeks.

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2013

To see projects similar to National Theatre click on the following links:

The British Library | The Wool House | York Theatre Royal | The Base at Greenham | Meriden Hall |  Branksome Park | Powys | Whitecliff | Bosham

Disabled access lift at the National Theatre
Passenger Lift Interior at the National Theatre
Lift at the National Theatre

For more information about lifts for theatre and stage call us on 0800 65 252 65 or email us

Specialist Step Lift at the Baltic Centre for Contemporary Art

We were approached by the Baltic Centre for Contemporary Art in Gateshead to design an access solution that would provide both the necessary access for all visitors but also be in keeping with the BALTIC's contemporary design. The client wanted to make the centre more accessible for disabled visitors and so decided to look for various lifting options. The Baltic Mill has an ever changing exhibition schedule and was the first venue outside of London and Liverpool to host the Turner Prize.

In order to create a simple solution that wouldn't disrupt the interior of the building with a more traditional platform lift we designed a small hidden scissor step lift. The step lift would firstly rise above the height of the 3 steps between the galleries then travel across to the upper floor level and then lower slightly to meet the floor level. The total travel for the lift was 560mm up followed by 700mm across, we used the LP50H which has a maximum load of 450kg so can easily take a wheelchair or mobility scooter. The lift was finished with the same hardwood flooring as the gallery and so disappears into the floor when not in use. The lift was installed in a day and was ready to use by mid afternoon the same day. 

To see more of our platform lifts in historic and commercial buildings have a look at our National Army Museum, Gloriana, York Theatre Royal, Venture House and Chiswell Street projects.

Location: Tyne and Wear

Status: Complete

Year Completed: 2012

Art gallery step lift

Step Lift at the Baltic Centre with Matching Hardwood Flooring

Step Lift in Art Centre

Baltic Mill Step Lift at Upper Level

Step Lift at Art Gallery

Step Lift at Baltic Mill

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Medway County Court

We were approached by Medway County Court in Chatham, Kent as they needed to replace their old disabled platform lift with a new one. The old lift that we removed was over 40 years old therefore in really bad condition, our engineers were surprised it even worked! After removal of the old lift we measured the resulting gap so that we could design the new lift. We set out to design a lift that would be robust, affordable and would last. Courts are very busy buildings with a large number of visitors daily. The difficulty of creating a disabled access lift for a public building such as Medway County Court is making it robust enough to stand up to the daily wear and tear as well as finding time to fit it.  

We installed a lift with platform dimensions of 900mm x 1480mm, the length of the platform allows both a disabled person in a large wheelchair and carer to travel up together. The lift travels a total distance of 1400mm and was finished with glass automatic doors and side panels. The extruded legs were finished in brushed aluminium. Due to the busy nature of the court, we weren't able to install the lift within the week. The result of this was that we had to fit the lift on the weekend, we started the installation on Saturday morning and were finished by Sunday afternoon. The stainless steel lift car will protect any marking over time and allow the lift to provide disabled access for a number of years.

To see projects similar to Medway County Court click on the following links:

 Venture House | Seven Dials | National Army Museum | Chiswell Street | Southwark Council

Location: Kent

Status: Complete

Year Completed: 2016

Original Platform Lift at Medway County Court
Platform Lift at Medway County Court, Kent
Platform Lift in Medway County Court Main Entrance

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us