Outdoor Inclined Platform Lift in Dartford, Kent

We were approached by a private client in Dartford, Kent who was looking to modify the existing disabled access route into his office. He wanted to replace the existing old rickety ramp (see below) which was difficult to manoeuvre on and travel up due to its steep angle with an easier system. With this in mind, we discussed the different options available to the client and we decided the best option moving forward was to install an outdoor inclined platform lift. The lift would have to be able to take the load of his electric-powered wheelchair as well as any wheelchairs used by any visitors to the different offices and businesses in the building. In addition to the lift we would fit a new set of wooden steps so that able-bodied people would still be able to use this route as a point of access.

We designed and installed an outdoor inclined platform lift with a platform measuring 800mm x 1250mm and a load capacity of up to 300kg. The lift travels a total distance of 1500mm. The large platform space allows for both the client's electric-powered wheelchair as well as smaller manual wheelchairs of visitors and workers of the other businesses within the building. Our engineers also fitted a new set of wooden steps so that able-bodied members of staff would also be able to use this access route. The outdoor inclined platform lift was finished in stainless steel so that it's resistant to all weather conditions.

Location: Kent

Status: Complete

Year Completed: 2018

To see projects similar to this outdoor inclined platform lift in Dartford click on the following links:

Morelands Riverdale | Poole | Parkstone | Dartmouth | Kingswear | Southwark Council | 24 Chiswell Street | Elm Yard

Outdoor Inclined Platform Lift
Folded Outdoor Inclined Platform Lift
Inclined Platform Lift Replacing An Old Wooden Ramp
Old Wooden Ramp
New Inclined platform lift and wooden steps

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lift for Commercial Offices in Southwark

We were approached by Southwark Council because they needed to provide disabled access to their Lifeways office on Southwark Bridge Road, SE1. As the name suggests they are close to the river therefore right in the heart of London. Similar to many other commercial offices in the city, space is at a premium and it can be difficult to fit any type of disabled access in existing properties. After taking measurements of the area where a lift could be fitted, we came up with a drawing and submitted it to the council, who then ordered the lift.

Our engineers installed a lift with platform dimensions of 1519mm x 1184mm. The lift had to keep to these very specific measurements because the building has a steel shutter that has to completely shut to stop the public from entering the building outside of office opening hours. The platform lift has a total travel distance of 780mm to the ground floor level. The lift was finished in stainless steel so that it would be able to withstand the day-to-day footfall of a busy commercial office in London as well as dirt and rainwater coming form the street. The side panels as well as the car and landing doors were finished in glass.

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2015

 

To see projects similar to Lifeways for Southwark Council click on the following links:

Brunel House | National Army Museum | 200 Gray's Inn RoadSeven Dials Warehouse | Venture House | 24 Chiswell Street | Elm Yard

Platform Lift at Commercial Offices in Southwark
Disabled Platform Lift for Southwark Council in Central London
Platform Lift in the Main Entrance of Southwark Council's Lifeways Office

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Telefonica Digital, Piccadilly

We were approached by Overbury because they needed to install a wheelchair platform lift during the fit out of the new head office of Telefonica Digital in Piccadilly. Overbury were responsible for redesigning and redeveloping the office space totalling 50,000 sq ft offering new and improved workspaces as well as meeting rooms and an inverted cone "brand pod."

During the fit out, Overbury needed to fit a lift to allow access form 9th floor elevators to the staff meeting areas as well as the project workspace. The client wanted a lift that would match the office's new design and blend into the surrounding aesthetics with the fit out being very light with large open spaces. The designer decided to choose a white wheelchair platform lift with glass panels on the lift car itself so that the lift's style and finish matched that of the rest of the office. The platform of the lift measures 1400mm x 1100mm and has a total travel distance of 1370mm across 6 stairs. The wheelchair platform lift is capable of taking a load of up to 410kg, which means it can be used by both electric-powered buggy users and regular wheelchair users. The lift provides access from the elevators on 9th floor to the staff meeting areas as well as the project space and provides vital access for any disabled visitors.

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2011

To see projects similar to Telefonica Digital click on the following links:

Brunel House | National Army Museum | 200 Gray's Inn RoadSeven Dials Warehouse | Venture House | 24 Chiswell Street | Elm Yard | Southwark Council

Platform Lift in the head office of Telefonica Digital
Wheelchair Lift on 9th Floor of the Telefonica Digital office
Disabled Access Lift in Telefonica's Head Office

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Seven Dials Warehouse

In conjunction with our previous project at Venture House in Reading, the architectural firm, GPAD asked us to design and install a similar lift during the refurbishment of Cat A offices at the Seven Dials Warehouse. Seven Dials is a commercial area a stone's throw away from the West End's Shaftesbury Avenue and the shopping district of Neal's Yard. It sits between Covent Garden and Soho and is named after the 7 roads that join together at its centre.

Having previously worked with GPAD on their Venture House project, we knew that they wanted a similar style and finish for this lift. Our engineers fitted the lift in the main entrance during GPAD's renovation of the building into commercial offices. The lift has platform dimensions of 900mm x 1400mm and travels a total distance of 1250mm. This specialist platform lift works using a scissor system therefore needs a pit below the floor level. In this particular project we had a pit of 250mm. We set the platform height at 15mm below the floor level so that the client could fit their tiles to the platform to match the lobby's existing stone flooring. Specially made Cadisch mesh panels were fitted to the sides and gates of the lift to match the building's style as well as the architect's vision. We finished the platform lift in jet black (RAL colour 9005) to give a modern but industrial look. Our engineers installed the lift within 4 days so it was ready for the building's official opening.

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2017

To see projects similar to Seven Dials Warehouse click on the following links:

Brunel House | National Army Museum | 200 Gray's Inn RoadVenture House | Southwark Council | 24 Chiswell Street | Elm Yard

Platform lift in the main reception of Seven Dials Warehouse
Disabled access lift at 1st floor at Seven Dials Warehouse
Platform Lift at Seven Dials Warehouse, Earlham Street

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Goods Lift at Commercial Office in the City of London

Access Lifts was approached by ISG because they needed a lift installed during their refit of Dixon House, a large commercial office building on Fenchurch Street  in the City of London. ISG needed a lift that could be used as an alternative disabled access lift but would predominantly be used for moving heavy goods such as large refuse bins. They needed a lift that could carry over 2000kg of goods across the 2 floor levels. As with many buildings in the City, space at Dixon House is at a premium and so the goods lift had to be made with a specially designed platform to fit the abnormal space. The goods lift had to be be made into a right angled trapezium shape to fit the space of the service entrance of the building. 

The goods lift has platform dimensions of 4050mm x 1500mm and travels a total distance of 1750mm. The lift had to have a 550mm pit below the finished floor level so that the lift's scissor mechanism would fit and the platform would be at the same height as the finished floor level. The lift has handrails on one side with a stainless steel sliding gate so that access is provided even when the lift isn't in use. The goods lift's was finished with a 50mm x 6mm galvanised steel edge so that the client's concrete flooring could be laid onto the platform to match the surrounding floor.

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2017

To see projects similar to Dixon House click on the following links:

 
Heavy Goods Lift at Dixon House
Commercial Goods Lift at Dixon House, Fenchurch Street

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

New Forest Ice Cream

We were approached by New Forest Ice Cream, one of the largest independent ice cream producers in the UK. They were looking to install disabled access to the 1st floor at their head office in Lymington, Hampshire. New Forest Ice Cream is a family run business that was established over 30 years ago and has supplied the nation with the highest quality products. As the business has grown so has the office size and location. In 2013 New Forest Ice Cream moved back to where they started in Lymington to larger premises. With the larger production facility and office they needed disabled access to the first floor. This is when they got in contact with Access Lifts.

After attending site and having a meeting with the client it was clear they wanted a practical lift that would have lots of space. This was so that 1st floor of the office was accessible for disabled members of staff as well as any visitors who used wheelchairs. We installed a disabled platform lift measuring 1100mm x 1400mm - enough space for a wheelchair as well as a carer if necessary in it's own aluminium structure. The total distance the lift travelled was 4.5 metres across the 2 floors. The lift was finished with glass swing landing doors which were painted blue with the rest of the shaft painted white to match the building's interior. The lift was installed within 3 days.

Location: Hampshire

Status: Complete

Year Completed: 2013

To see projects similar to New Forest Ice Cream click on the following links:

Meriden Hall | British Library | The Base at Greenham | Paternoster SquareBranksome Park | Powys | Whitecliff | Bosham

Platform Lift at New Forest Ice Cream

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

National Theatre

We were approached by the National Theatre as they were undergoing a refurbishment to a large part of the theatre. They needed to provide disabled access throughout the building, unfortunately they couldn't make space for a conventional passenger lift due to the building's Grade II listing. The National Theatre is situated on the Southbank of the Thames and holds a host of productions from Shakespeare to more contemporary plays.

Working with Lendlease, the construction management business, we designed and fitted a lift with automatic doors on adjacent sides. The lift travelled a distance of 12 metres across four floors, with entry points on two of the four sides of the lift shaft. The client had strict criteria that the lift had to meet due to the building's Grade II listing. The ceiling of lift had to be anodised bronze to match the theatre's ceiling that had originally been installed in 1976. In order to match this requirement we used the same anodising company that had originally constructed the theatre's ceiling. We also replicated the handrail from the landings inside the lift car and used the same materials to create a handrail that is identical to those in the theatre. We completed the lift with the same flooring as the rest of the theatre, with the original carpet from 1971 being used in the lift car.  The rest of the lift was finished in stainless steel to contrast the wooden panelling and one of the interior sides was fitted with a complete floor to ceiling mirror.  Even with the high specification of the lift, it was fitted within 4 weeks.

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2013

To see projects similar to National Theatre click on the following links:

The British Library | The Wool House | York Theatre Royal | The Base at Greenham | Meriden Hall |  Branksome Park | Powys | Whitecliff | Bosham

Disabled access lift at the National Theatre
Passenger Lift Interior at the National Theatre
Lift at the National Theatre

For more information about lifts for theatre and stage call us on 0800 65 252 65 or email us

Medway County Court

We were approached by Medway County Court in Chatham, Kent as they needed to replace their old disabled platform lift with a new one. The old lift that we removed was over 40 years old therefore in really bad condition, our engineers were surprised it even worked! After removal of the old lift we measured the resulting gap so that we could design the new lift. We set out to design a lift that would be robust, affordable and would last. Courts are very busy buildings with a large number of visitors daily. The difficulty of creating a disabled access lift for a public building such as Medway County Court is making it robust enough to stand up to the daily wear and tear as well as finding time to fit it.  

We installed a lift with platform dimensions of 900mm x 1480mm, the length of the platform allows both a disabled person in a large wheelchair and carer to travel up together. The lift travels a total distance of 1400mm and was finished with glass automatic doors and side panels. The extruded legs were finished in brushed aluminium. Due to the busy nature of the court, we weren't able to install the lift within the week. The result of this was that we had to fit the lift on the weekend, we started the installation on Saturday morning and were finished by Sunday afternoon. The stainless steel lift car will protect any marking over time and allow the lift to provide disabled access for a number of years.

To see projects similar to Medway County Court click on the following links:

 Venture House | Seven Dials | National Army Museum | Chiswell Street | Southwark Council

Location: Kent

Status: Complete

Year Completed: 2016

Original Platform Lift at Medway County Court
Platform Lift at Medway County Court, Kent
Platform Lift in Medway County Court Main Entrance

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Paternoster Square

We were approached by the building and real estate group CBRE for a project in one of their buildings in Paternoster Square, Central London. Paternoster Square is in the heart of the financial district in the City of London, playing host to the London Stock Exchange as well as several investment banks. The client wanted a lift that would connect the kitchen on the lower floor to the staff restaurant above. The lift would act as disabled access as well as performing as a goods lift ferrying food to and from the two floors.

The specific requirements that the client wanted were; the lift could take over 300 kg in weight, as they would be transporting several heavy trolleys to and from the kitchen. The second requirement was that the lift had 2 points of access on the lower floor so that trolleys could be loaded into the lift form both sides of the kitchen and the client wanted an affordable product that wouldn’t break the bank.

In order to match these criteria we decided to install a 1100mm x 1460mm screw drive platform lift with a travel of 3.6m between floors. The lift supports a load of up to 410kg so staff could easily transport large trolleys carrying food up in the lift. As requested two doors were fitted on the lower floor to allow goods to be loaded form both sides of the kitchen and then one adjacent door was fitted within the restaurant. The structure and lift car were finished in white with blue floors apart from the restaurant door was finished in black as to match the colours of the restaurant. The installation was completed within 3 days.

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2015

To see projects similar to Paternoster Square click on the following links:

Meriden Hall | The Wool HouseBritish Library | New Forest Ice Cream | Branksome Park | Powys | Whitecliff | Bosham

Goods Lift for CBRE @ Paternoster Square
Goods Lift at Paternoster Square

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us