Home Lift in Torquay

We were approached by a client who wanted a home lift installed in their timber framed house in Torquay. The client wanted a lift that would sit in the middle of their wooden staircase and would future-proof his house. The client had designed their house in an Art Deco style and so wanted a lift that wouldn't look out of place with this distinctive appearance and would actually add to its design. 

We installed an EP Elfo within its own fully glazed structure, the lift total travel was 5.8 metres across 3 floors with a platform size of 1235mm x 1235mm. The client chose a gloss black finish for the structure and automatic swing glass doors to match the house's aesthetics. The flooring of the lift was laid with the same stone tiles as the rest of the house's ground floor so there was seamless transition from landing to lift.

The lift was fitted and installed within a fortnight.

To see more of our home lift projects have a look at our Whitecliff, Westbourne, Branksome Park, Newbury and Powys projects.

Location: Devon

Status: Complete

Year Completed: 2016

Home Lift in Torquay

Home Lift in Fully Glazed Structure in Art Deco Property

Glass Home Lift

Home Lift in Torquay - Ground Floor

Home Lift

Home Lift Sitting In Stairwell

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

York Theatre Royal

We were approached by the architect, De Matos Ryan, to design 2 lifts with very different applications during the refurbishment of York Theatre Royal. The first lift was to transport customers over 4 floors of the theatre whilst the second lift was to provide access to differing floor levels on the ground floor.

The challenge of the larger of the two lifts was that it had to sit within a stone stairwell as to not to compromise the theatre's Grade II listing. This meant that we had limited space to work with as well as trying to match the aesthetics of the theatre. The lift had to travel over 4m with 4 sets of automatic doors on 3 different sides  because the upper levels  of the theatre had split floor levels. The lift allows all visitors to access every part of the theatre and see the many performances put on. We fitted and installed an EP Elfo with platform dimensions of 1100mm x 1400mm in its own steel and glass structure with the lift car finished in framed glass on 3 sides with the remaining side mirrored.

The theatre needed to provide access for all visitors to the restaurant as the ground floor had a split floor level - the difference was only 980mm so the theatre wouldn't need another passenger lift. We fitted an EasyLift by Liftup, a platform lift that is easy to operate and is really user friendly. The lift was finished in glass with a black steel structure so it would  blend in with the style of the newly refurbished theatre.

To see more examples of our platform lifts and disabled passenger lifts in commercial buildings and theatres, have a look at our National Theatre, British Library, National Army Museum, Venture House and Baltic Mill projects.

Location: Yorkshire

Status: Complete

Year Completed: 2016

Theatre Royal York step lift from above

Step Lift at the York Theatre Royal - Upper Floor

York Theatre Royal Passenger

Passenger Lift at the York Theatre Royal

Theatre Lift

Passenger Lift at the York Theatre Royal with Open Automatic Doors

For more information about lifts like the ones above call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lift on a Speedboat

We were asked by Wahoo Ribs based in Gosport to design and create a platform lift on a speedboat for one of their clients this was so that the client or other wheelchair users could easily embark his boat from the marina and then get from his speedboat onto his yacht. The speedboat was especially designed to fit around the lift as it was originally converted from an amphibious vehicle.

The main challenges facing us on this project were that all the materials would have to be resistant to the marine environment, getting a suitable power supply to operate the lift, how could the lift be used safely on the water and making the boat “invisible” so guests wouldn’t be able to see it before and after use.

To combat the salt water and its life at sea, the lift was made out of 316 marine grade stainless steel, unlike conventional stainless steel which can rust when it comes into contact with salt water, 316 stainless steel doesn’t corrode so can handle the sea environment. In order to operate the lift we were able to match the boat’s current power supply of 24V DC so that no external batteries would have to be used and charged. This saves on overall weight of the lift and of course makes the system less bulky and easier to disguise within the boat itself.

As you can imagine, to use a lift whilst at sea can be difficult with the constant swell changing the position of the boat and the lift compared with the marina or quayside. We installed retractable 316 marine grade stainless steel handrails that are clicked into place when the lift is operated. This allows crew, user and guests to safely embark and disembark the boat, without these there is a risk of falling into the marina. In addition all the lift controls were operated by radio transmission, this allowed the crew and client to use the lift remotely, as well as being able to float in the sea so they wouldn’t get lost if they were dropped in the sea.

To tackle the issue of blending the lift into the boat, we decided the lift should be designed to sit under the decking when not in use. The completed system collapses into the surrounding decking and is finished with the same teak used on the rest of the boat and so it is completely disguised. If you were a guest on the boat you wouldn’t even know the lift was there!

Working in partnership with the boat builders we completed the installation in 10 days. The lift has made it easier for the crew, client and guests to moor straight onto the marina and quayside rather than tackling the tricky pontoons.

Location: Hampshire

Status: Complete

Year Completed: 2017

 

Speedboat Lift Lowered
Platform Lift on a Speedboat Raised
Platform Lift on a Speedboat
Boat Lift Under Decking

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Passenger Lift at the National Theatre

We were approached by the National Theatre as they were undergoing a refurbishment to a large part of the theatre. They needed to provide disabled access to throughout the building, unfortunately they couldn't make space for a conventional passenger lift due to the building's Grade II listing. The National Theatre is situated on the Southbank of the Thames and holds a host of productions from Shakespeare to more contemporary plays.

Working with Lendlease, the construction management business, we designed and fitted an EP Elfo with automatic doors on adjacent sides. The lift travelled a distance of 12 metres across four floors, with entry points on two of the four sides of the lift shaft. The client had strict criteria that the lift had to meet due to the building's Grade II listing. The ceiling of lift had to be anodised bronze to match the theatre's ceiling that had originally been installed in 1976. In order to match this requirement we used the same anodising company that had originally constructed the theatre's ceiling. We also replicated the handrail from the landings inside the lift car and used the same materials to create a handrail that is identical to those in the theatre. We completed the lift with the same flooring as the rest of the theatre, with the original carpet from 1971 being used in the lift car.  The rest of the lift was finished in stainless steel to contrast the wooden panelling and one of the interior sides was fitted with a complete floor to ceiling mirror.  Even with the high specification of the lift, it was fitted within 4 weeks.

To see more examples of our disabled passenger lifts in commercial buildings and theatres, have a look at our York Theatre Royal and British Library projects.

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2016

National Theatre Lift

Passenger Lift at the National Theatre

National Theatre Lift Interior

Passenger Lift Interior at the National Theatre

Lift at the National Theatre

National Theatre Disabled Access Lift

For more information about lifts for theatre and stage call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lifts in the Devonshire Club, Devonshire Square, City of London

An exclusive members' club in Devonshire Square in the City of London asked us to come up with plans to fit both an outside step lift and a platform lift within the lobby. The Devonshire Club needed products that would fit in with the club's appearance with a blend of traditional and modern decor. The Devonshire Club features 3 large bars, 2 lounges and plenty of outdoor space in particular a large stone laid terrace and garden. The club also features restaurants and 68 rooms available to both members and non-members with the usual functions rooms and event spaces available for conferences and meetings. 

SUSD, the firm behind the project, were looking for an  indoor platform lift to be installed between the reception and main bar so that disabled guests could make use of the club's facilities. The difference in floor level was 1000mm and the client did not want a cumbersome platform lift so instead chose one of our products. The lift was installed in a mirrored glass shaft to match the building's existing wall. In addition, the lift's platform was finished with the original stone flooring so that the platform disappears into the floor on the ground floor. The door into the bar area was made out of hard wood to match the bar's decor for a stunning finish.

In addition to the lift connecting the reception and bar, the client needed an outdoor step lift so that guests could enjoy the winter gardens that are situated outside of the club. As the travel for the lift was only small, we installed another platform lift which matched the stone laid terrace. This lift is extremely versatile as well as being rugged and the original flooring or tiles can be used so the lift can become hidden in plain sight. The lift was finished with a glass door to match the glass balustrade of the rest of the terrace. The client was extremely pleased with the finished of both lifts and how seamlessly they blended into the building's aesthetics.

To see similar lifts to those fitted at the Devonshire Club click on the following links: Outdoor Step Lifts at Cheltenham Racecourse, Cams Hall Golf Club, 200 Grays Inn Road and Platform Lifts at the National Army Museum

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2015

Platform Lift in the lobby of the Devonshire Club
Step Lift in the garden of the Devonshire Club
Step Lift in the Garden Room at the Devonshire Club
Platform Lift in the Devonshire Club Lobby - Open

For more information about lifts like the ones featured above call us on 0800 65 252 65 or email us

Retail Lift at Local Opticians

Optique 2000 is an opticians in Wimborne, offering high quality glasses for customers all over Dorset. Due to increased demand for their glasses Optique needed to look to expand their business, they had 2 options, they either had to move to larger premises or look to expand the current site to maximise the retail space. They had a stock room upstairs but access was difficult so they couldn't turn it into a sales floor without making it easier for customers and staff alike to get up there. A simple shop lift was the best option to increase their sales floor.

They chose to install a Vector system, a lift that comes in its own aluminium shaft, it also only needs a 50mm pit below the floor level. This means that there is little builder's work with minimal cost. The lift fitted had dimensions of 1400mm x 1100mm with automatic doors on both floors. The shop lift was finished in gloss white with glazed glass doors to give the lift a spacious and airy feel in what was a small space. The lift was fitted in 2 days and has led to Optique doubling their retail space without having to move from their current in location in the heart of Wimborne.

Location: Dorset

Status: Completed

Year Completed: 2015

Retail Lift Offering Access to More Sales Space

Shop Lift

Platform Lift in Optique 200

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

The Dancing Man Brewery at the Wool House

The owner of the Grade I listed Dancing Man Brewery & Pub came to us needing a pub lift that fitted the industrial aesthetics of the building and did not compromise the Grade I listing.

The Dancing Man Brewery & Pub is situated in the Wool House, Southampton. The Wool House is a 14th Century, Grade I listed building that has recently been converted into a microbrewery and pub. The owners wanted to make the 1st floor accessible to disabled customers so that they could experience the whole brewery. The main challenge that needed to be overcome was how to design a lift to fit into a 1450mm x 1450mm space that did not compromise the property's Grade I listing.

We came up with a small platform lift within its own lift shaft. In order to meet the client's expectations of an industrial looking pub lift to reflect the building's historic past, we opted for a glass lift shaft with a black structure. This was so that the inner workings of the lift could be seen by the customers to give it a warehouse/industrial charm. The work was completed within 10 days and the lift was ready for the grand opening of the Dancing Man. Our engineers even fitted the client's existing handrails to the lift structure as to maximise the space on the stairway leading to the 1st floor. The client was really impressed with the finished article and said, "we were very pleased with how Access Lifts worked, the guys left the site neat and tidy ready for the grand opening."

To see more of our projects in listed buildings click on the following links: York Theatre Royal, British Library, National Theatre and Inclined Platform Lift in Grade II Listed Waterworks.

Location: Hampshire

Status: Complete

Year Completed: 2015

Disabled Platform Lift in Grade I Listed Pub in Southampton
Disabled Platform Lift at the Dancing Man Brewery in the Wool House

For more information about lifts like the one above then call us on 0800 65 252 65 or email us

Specialist Boat Lift in Partnership with Berthon Boat Company

Upon recommendation, Berthon Boat Company in Lymington called us with a very specialist problem. Their client, who was an enthusiastic sailing boat owner, sadly had an accident and had been left paralyzed. To allow him to enjoy his boat to its full extent they needed to install a specialist boat lift that would allow their client to get from the deck to the cabin below.

The challenge of the project was to design and fit a specialist boat lift in such a narrow gap as well as keeping all the remaining features intact so both the client and his family could use the boat without any obstacles. The client had two beautiful wooden doors that he wanted to remain in place and so Berthon Boat Company removed 75mm of the fibreglass deck so we could fit our lifting system. We installed a bespoke scissor jack system with a platform to accommodate the wheelchair - the control system and small hydraulic pump were placed inside a cupboard that was easily accessible. The platform was fitted with the same carpet as the lower deck's flooring so that when the lift was not in use you wouldn't know it was there! A small set of temporary steps were then put into place so the rest of the family could easily access the lower deck.

The lift allowed the client to get back onto his boat and enjoy sailing in the Solent and further afield once again. To see more of our work for disabled access on boats click here

 

Specialist Boat Lift for Berthon Boat Company

Boat Lift for Disabled Sailor

Location: Hampshire

Status: Complete

Year Completed: 2011

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Disabled Access on the Royal Barge – Gloriana

We were lucky to be asked to provide the disabled access solution for the Queen’s royal barge – Gloriana – this was in preparation for the Queen’s Diamond Jubilee celebrations. The architect needed a simple solution so that the boat’s users could get from the upper outdoor deck to the lower covered part of the barge. They wanted a lift that would cause as little disruption to the boat as possible and would be quick and simple to operate. The main challenge was that they came to us 4 weeks before the Gloriana was due to motor up the Thames as part of the celebration. The majority of our projects are completed in 10-12 weeks so it was a race against time to get the lift designed, built and then installed.

We designed and created a scissor lift that would fit under the original cabin doors and would have a very small pit below the lift of only 120mm. The lift’s platform measured 800mm x 1200m so could easily fit a wheelchair as well as another person. When not in use the temporary steps were placed on top of the lift so that the boat could be used as it was before the installation of the lift. We managed to use the boat’s own power supply of 24V DC to operate the lift. In order to disguise the lift and make it match the aesthetics of the Gloriana, we finished the platform with the same Elm, from the Prince of Wales Estate in Cornwall, that was used on the rest of the interior of the boat.

On the day of the Queen’s Diamond Jubilee the Gloriana sailed down the Thames with members of the Help For Heroes Charity, unfortunately it was a wet day but luckily our lift was installed so everyone could get under cover quickly and safely.

To see more of our platform lifts on boats or in historic buildings have a look at our Speedboat, National Army Museum, York Theatre Royal and Baltic Centre projects.

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2012

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lift at Audi Northampton

The General Manager of Audi Northampton came to us to ask if we could design a solution so that wheelchair users could get from one side of the showroom to the other side with a floor level difference of over a metre. He really didn’t want a ramp as it wouldn’t match the showroom’s aesthetics and would take up much needed retail space. Ramps can take up to 40m2 and so really aren’t the option for busy shop floors and retail spaces! Therefore a disabled platform lift was the only solution.

We designed and then installed a LP8 platform lift from Guldmann with dimensions of 900mm x 1530mm with a 1200mm travel. The lift was finished in grey with glass doors and sides to match Audi’s colour scheme and the client’s requirements.

The platform lift was fitted and installed in just 1 day! The lift now allows both staff and clients alike to use both levels of the showroom and provides vital access for wheelchair users.

Location: Northamptonshire

Status: Complete

Year Completed: 2015

Disabled Platform Lift in Car Showroom

Platform Lift at Audi Northampton

Disabled Platform Lift in Car Showroom

LP8 Platform Lift in Audi Northampton

Lifts in Car Showrooms

Platform Lift in Car Showroom in Northampton

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us