Platform Lift in Exclusive Gentlemen’s Club in the Heart of London

An exclusive gentlemen's club in Devonshire Square in the City of London asked us to come up with plans to fit both an outside step lift and a platform lift within the lobby. The client needed products that would fit in with the club's appearance with a blend of traditional and modern decor.

The indoor platform lift was installed between the reception and main bar so that disabled guests could make use of the club's facilities. The difference in floor level was 1000mm and the architect, SUSD, did not want a cumbersome platform lift so instead chose one of our products. The lift was installed in a mirrored glass shaft to match the building's existing wall. In addition, the lift's platform was finished with the original stone flooring so that the lift simply disappears into the ground. The door into the bar area was made out of hard wood to match the bar's decor for a stunning finish.

In addition to the lift connecting the reception and bar, the client needed an outdoor step lift so that guests could enjoy the winter gardens that are situated outside of club. As the travel for the lift was only small, we installed a Guldmann LP50 platform lift, ideal for the outdoors. The LP50 is extremely versatile as well as being rugged, the original building materials can be used so the lift can become hidden in plain sight. In this example, the same ston flooring was used and the lift was finished with glass doors. The client was extremely pleased with the finished of both lifts and how seamlessly they blended into the building's aesthetics.

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2015

Mirror Glass Platform Lift

Platform Lift in Gentlemen's Club in London - Closed

Step Lift at Gentlemen's Club

Step Lift at the Devonshire Club - Lower Level

Step Lift in Central London

Outdoor Step Lift in the Devonshire Club

Platform Lift in the City of London

Platform Lift in the Devonshire Club Lobby - Open

For more information about lifts like the ones featured above call us on 0800 65 252 65 or email us

Cams Hall Golf Club

Cams Hall Golf Club, based in Fareham, came to us in need of a way for all golf club visitors to be able to access the 1st floor of the clubhouse. The clubhouse itself overlooks 18th green, offering beautiful views of the whole course. The 1st floor of the clubhouse offers unrestricted views of the surrounding course as well as being used as a function room and events space. The upstairs of the clubhouse is hired out to members of the public for weekly events as well as one off functions. The client really wanted to have a golf course clubhouse lift so that the anyone and everyone could access the whole clubhouse and make use of the wonderful facilities it boasts.

In order to see the wonderful vistas of the golf course we opted for a glass lift shaft, this allows allows a lot more light into the building giving it an airy and spacious feel. The shaft is in the middle of an existing square staircase up to the first floor and the 18th green can be seen as you travel up in the lift. The lift we installed was a vector system that only required a 50mm pit as the client did not want to excavate a pit for the lift so didn't have the added expense of builders' work. We simply removed the carpet and underlay then installed a 20mm stainless steel ramp up to the ground floor level of the lift. The lift was linked into the fire alarm system so that in the event of a fire, the lift automatically descends to the ground floor. 

The lift allows members and guests of the club complete and unlimited access to the clubhouse's facilities as well as providing disabled access for functions and private parties held on the first floor. The lift adds to this fantastic clubhouse and wonderful golf club.

Cams Hall Golf Course 18th Green

Glass Lift at Cams Hall Golf Club Overlooking 18th Green

Location: Hampshire

Status: Complete

Year Completed: 2015

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

York Theatre Royal

We were approached by the architect, De Matos Ryan, to design 2 lifts with very different applications during the refurbishment of York Theatre Royal. The first lift was to transport customers over 4 floors of the theatre whilst the second lift was to provide access to differing floor levels on the ground floor.

The challenge of the larger of the two lifts was that it had to sit within a stone stairwell as to not to compromise the theatre's Grade II listing. This meant that we had limited space to work with as well as trying to match the aesthetics of the theatre. The lift had to travel over 4m with 4 sets of automatic doors on 3 different sides  because the upper levels  of the theatre had split floor levels. The lift allows all visitors to access every part of the theatre and see the many performances put on. We fitted and installed an EP Elfo with platform dimensions of 1100mm x 1400mm in its own steel and glass structure with the lift car finished in framed glass on 3 sides with the remaining side mirrored.

The theatre needed to provide access for all visitors to the restaurant as the ground floor had a split floor level - the difference was only 980mm so the theatre wouldn't need another passenger lift. We fitted an EasyLift by Liftup, a platform lift that is easy to operate and is really user friendly. The lift was finished in glass with a black steel structure so it would  blend in with the style of the newly refurbished theatre.

To see more examples of our platform lifts and disabled passenger lifts in commercial buildings and theatres, have a look at our National Theatre, British Library, National Army Museum, Venture House and Baltic Mill projects.

Location: Yorkshire

Status: Complete

Year Completed: 2016

In partnership with

Lifts at the York Theatre Royal

The York Theatre Royal

Theatre Royal York step lift from above

Step Lift at the York Theatre Royal - Upper Floor

York Theatre Royal Passenger

Passenger Lift at the York Theatre Royal

Theatre Lift

Passenger Lift at the York Theatre Royal with Open Automatic Doors

For more information about lifts like the ones above call us on 0800 65 252 65 or email us

Access Lifts at the Olympics

Back in 2012 we were asked by the well known temporary structure supplier Portakabin to help with the access issues for their Operations Centre in Stratford, East London during the London 2012 Olympics. They needed to provide access to the viewing platform on top of their temporary structure for mobility impaired and wheelchair bound visitors.

The specific requirements  of the lift were - it had to travel over 11 metres, they needed an external lift shaft attached to their existing structure, a through lift cabin with doors on both sides of the shaft, fire control sensors and testers and an intercom that connected directly to the main reception - they needed all of this done within 40 days! We even took into account any prevailing winds as the lift would be over 13 metres tall and attached to a temporary structure.

We initially met with Portakabin on 31st May and on the day we managed to give an immediate verbal quotation after taking all of the necessary measurements. By the afternoon we had contacted the manufacturer to produce detailed drawings of the lift and were able to provide a full quotation with the necessary builders' work. Within 5 working days Portakabin confirmed the order and the lift was installed by 29th June (only 21 days later!), this was 10 days before the deadline and the client was totally delighted with the finished product.

Location: London

Status: Complete

Year Completed: 2012

In partnership with

Sporting Events Lift

External Lift at the 2012 Olympics

Olympics Lift

The lift was ordered, designed and installed within 30 days

For more information about lifts like the one above call us on 080 65 252 65 or email us

Retail Lift at Local Opticians

Optique 2000 is an opticians in Wimborne, offering high quality glasses for customers all over Dorset. Due to increased demand for their glasses Optique needed to look to expand their business, they had 2 options, they either had to move to larger premises or look to expand the current site to maximise the retail space. They had a stock room upstairs but access was difficult so they couldn't turn it into a sales floor without making it easier for customers and staff alike to get up there. A simple shop lift was the best option to increase their sales floor.

They chose to install a Vector system, a lift that comes in its own aluminium shaft, it also only needs a 50mm pit below the floor level. This means that there is little builder's work with minimal cost. The lift fitted had dimensions of 1400mm x 1100mm with automatic doors on both floors. The shop lift was finished in gloss white with glazed glass doors to give the lift a spacious and airy feel in what was a small space. The lift was fitted in 2 days and has led to Optique doubling their retail space without having to move from their current in location in the heart of Wimborne.

Location: Dorset

Status: Completed

Year Completed: 2015

Retail Lift Offering Access to More Sales Space

Platform Lift in Local Opticians

Optique 2000 in Wimborne, Dorset

Shop Lift

Platform Lift in Optique 200

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

The Dancing Man Brewery at the Wool House

The owner of the Grade I listed Dancing Man Brewery & Pub came to us needing a pub lift that fitted the industrial aesthetics of the building and did not compromise the Grade I listing.

The Dancing Man Brewery & Pub is situated in the Wool House, Southampton. The Wool House is a 14th Century, Grade I listed building that has recently been converted into a microbrewery and pub. The owners wanted to make the 1st floor accessible to disabled customers so that they could experience the whole brewery. The main challenge that needed to be overcome was how to design a lift to fit into a 1450mm x 1450mm space that did not compromise the property's Grade I listing.

We came up with a small platform lift within its own lift shaft. In order to meet the client's expectations of an industrial looking pub lift to reflect the building's historic past, we opted for a glass lift shaft with a black structure. This was so that the inner workings of the lift could be seen by the customers to give it a warehouse/industrial charm. The work was completed within 10 days and the lift was ready for the grand opening of the Dancing Man. Our engineers even fitted the client's existing handrails to the lift structure as to maximise the space on the stairway leading to the 1st floor. The client was really impressed with the finished article and said, "we were very pleased with how Access Lifts worked, the guys left the site neat and tidy ready for the grand opening."

Location: Hampshire

Status: Complete

Year Completed: 2015

Wool House, Southampton

14th Century Grade I Listed Wool House has now been converted into a Brewery and Pub

Pub Lift Installation - Ground Floor

Pub Lift Installation - Ground Floor lift access in Grade 1 listed building

Pub Lift Installation

Pub Lift Installation - Top floor of the lift at the Dancing Man Brewery showing glass lift shaft.

For more information about lifts like the one above then call us on 0800 65 252 65 or email us

Passenger Lift at the British Library

We were approached by the architect, De Matos Ryan, to measure for a disabled access lift in the British Library in Central London. The British Library is located next to St Pancras Station on Euston Road and contains copies of every book published in the UK as well as being the largest library in the world. The building it is situated in is less than 50 years old however it is a Grade I listed building which can make the construction of a lift very difficult. The client needed disabled access across 3 floors for library visitors as well as private functions that take place on the 2nd floor. The lift’s overall travel would be 5.8m.

The disabled access lift needed to cover 3 floors and have adjacent doors on both 1st and 2nd floors as well as being perfectly aligned between the 2 steel beams supporting the roof. One of the initial challenges we faced was that for a lift of this size, a conventional lift would require a 1500mm pit below the lower floor level, however due to the small distance between the floor level and the ceiling of the floor below the maximum pit we were able to have was 130mm. In addition, a conventional lift would need 3500mm metres above the upper floor level however we had a maximum height of 2350mm as the ceiling could not be taking off or adjusted for the lift.

The lift structure also needed to be able to support two landing balconies weighing 500kg each. The disabled access lift that we installed was a Vertico inDOMO with platform dimensions of 1200mm x 1200mm. We had 2 sets of automatic power car doors adjacent to ground floor entry onto the balconies of 1st and 2nd floors. The architect wanted a white finished with pinned glass on the outside of the structure. This proved challenging as there were limited options to be able to position the glass panes as there were no points that could become a hoist. This resulted in the glass, weighing up to 120kg per piece, being carried up the staircase and then carefully placed and pinned in place.

The lift now supplies disabled access for all library users and is an aesthetically pleasing addition to the Grade I listed building.

To see more examples of our disabled passenger lifts in commercial buildings and listed buildings, have a look at our National Theatre, York Theatre Royal, Wool House projects.

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2017

In partnership with

Disabled Access Lift Finished in Pinned Glass

Lift at the British Library from 1st Floor

Glass Lift Providing Disabled Access in the British Library

Passenger Lift at the British Library

British Library Disabled Access Lift

Lift at the British Library from above

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Specialist Boat Lift in Partnership with Berthon Boat Company

Upon recommendation, Berthon Boat Company in Lymington called us with a very specialist problem. Their client, who was an enthusiastic sailing boat owner, sadly had an accident and had been left paralyzed. To allow him to enjoy his boat to its full extent they needed to install a specialist boat lift that would allow their client to get from the deck to the cabin below.

The challenge of the project was to design and fit a specialist boat lift in such a narrow gap as well as keeping all the remaining features intact so both the client and his family could use the boat without any obstacles. The client had two beautiful wooden doors that he wanted to remain in place and so Berthon Boat Company removed 75mm of the fibreglass deck so we could fit our lifting system. We installed a bespoke scissor jack system with a platform to accommodate the wheelchair - the control system and small hydraulic pump were placed inside a cupboard that was easily accessible. The platform was fitted with the same carpet as the lower deck's flooring so that when the lift was not in use you wouldn't know it was there! A small set of temporary steps were then put into place so the rest of the family could easily access the lower deck.

The lift allowed the client to get back onto his boat and enjoy sailing in the Solent and further afield once again. To see more of our work for disabled access on boats click here

 

Specialist Boat Lift for Berthon Boat Company

Boat Lift for Disabled Sailor

Location: Hampshire

Status: Complete

Year Completed: 2011

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Disabled Access on the Royal Barge – Gloriana

We were lucky to be asked to provide the disabled access solution for the Queen’s royal barge – Gloriana – this was in preparation for the Queen’s Diamond Jubilee celebrations. The architect needed a simple solution so that the boat’s users could get from the upper outdoor deck to the lower covered part of the barge. They wanted a lift that would cause as little disruption to the boat as possible and would be quick and simple to operate. The main challenge was that they came to us 4 weeks before the Gloriana was due to motor up the Thames as part of the celebration. The majority of our projects are completed in 10-12 weeks so it was a race against time to get the lift designed, built and then installed.

We designed and created a scissor lift that would fit under the original cabin doors and would have a very small pit below the lift of only 120mm. The lift’s platform measured 800mm x 1200m so could easily fit a wheelchair as well as another person. When not in use the temporary steps were placed on top of the lift so that the boat could be used as it was before the installation of the lift. We managed to use the boat’s own power supply of 24V DC to operate the lift. In order to disguise the lift and make it match the aesthetics of the Gloriana, we finished the platform with the same Elm, from the Prince of Wales Estate in Cornwall, that was used on the rest of the interior of the boat.

On the day of the Queen’s Diamond Jubilee the Gloriana sailed down the Thames with members of the Help For Heroes Charity, unfortunately it was a wet day but luckily our lift was installed so everyone could get under cover quickly and safely.

To see more of our platform lifts on boats or in historic buildings have a look at our Speedboat, National Army Museum, York Theatre Royal and Baltic Centre projects.

Location: Central London

Status: Complete

Year Completed: 2012

Royal Barge Gloriana Lift

The Royal Barge - Gloriana

Gloriana's Bow

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Platform Lift at Audi Northampton

The General Manager of Audi Northampton came to us to ask if we could design a solution so that wheelchair users could get from one side of the showroom to the other side with a floor level difference of over a metre. He really didn’t want a ramp as it wouldn’t match the showroom’s aesthetics and would take up much needed retail space. Ramps can take up to 40m2 and so really aren’t the option for busy shop floors and retail spaces! Therefore a disabled platform lift was the only solution.

We designed and then installed a LP8 platform lift from Guldmann with dimensions of 900mm x 1530mm with a 1200mm travel. The lift was finished in grey with glass doors and sides to match Audi’s colour scheme and the client’s requirements.

The platform lift was fitted and installed in just 1 day! The lift now allows both staff and clients alike to use both levels of the showroom and provides vital access for wheelchair users.

Location: Northamptonshire

Status: Complete

Year Completed: 2015

Disabled Platform Lift in Car Showroom

Platform Lift at Audi Northampton

Disabled Platform Lift in Audi Northampton

Platform Lift at Audi Northampton - Upper Level

Disabled Platform Lift in Car Showroom

LP8 Platform Lift in Audi Northampton

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us