Brixham – Outdoor Home Lift

We were approached by a private client in Brixham. Brixham is a seaside town in the Torbay area of South Devon; famous for its fishing, it is also popular with tourists during the summer months. As with many properties in the coastal areas of the South West, this property in Brixham was located on a steep hill with the road level several metres above the main entrance into the property. The client was extensively redeveloping the property and during the works was trying to find an alternative access route to the steep steps that lead to the front door.  We worked with an architect to design a lift that would provide access from the parking at street level to the two floors below. The middle stop would provide access to the holiday let attached to the property, whilst the bottom floor would lead directly into the client's home. 

This outdoor home lift comes in its own self-supporting glass and steel structure. For this project in Brixham the steelwork was colour matched (RAL 7044) with the stone slabs on the top floor as well as some of the stone in the cliffside. The transparent glass panels of the lift shaft allow as much light as possible to enter down into the shaft and into the property below. In addition the lift features a panoramic glass side so the client can still enjoy the view of Brixham whilst travelling in the lift. The COP side of the lift is finished in polished stainless steel which makes the lift feel as spacious as possible and reflects the lift throughout the cabin. The lift was fitted with a security keypad in the cabin. This means that only guests with the correct passcode can travel to the middle floor to access the holiday let and there is a different passcode to travel to the client's floor. 

Location: Devon

Status: Complete

Year Completed: 2020

To see similar projects to this one in Brixham click on the following links:

Outdoor glass home lift in Brixham on the top floor
This outdoor home lift in Brixham features a glass and steel self-supporting structure
The outdoor home lift in Brixham on the middle floor
The transparent glass panels allow light to floor into the lift shaft and the property
The lift shaft in Brixham is powder-coated in RAL 7044 to match the stone slabs on the top floor and some of the stones in the cliffside
This external home lift travels over 7 metres across 3 floors
The internal glass lift shaft
This outside home lift features a polished stainless steel panel to make the lift seem more spacious

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Fulmer Rise – Glass Home Lift

We were approached by a building contractor who were redeveloping a prestigious property on the Fulmer Rise estate in Berkshire. The estate's proximity to both London Heathrow and Central London make the properties at Fulmer Rise particularly attractive. It features a variety of property styles from modern buildings to Victorian era houses. The property in question features a low soffit design above the first floor window line which created a reduced headroom of 2200mm within the lift shaft. Reduced headroom measurements can pose obstacles to several lift manufacturers however working with the architect we were able to design a shaft that would not impact the external soffit design.

In terms of the look and feel of the lift, the architect wanted the lift to reflect the contemporary appearance of the house. The lift features a panoramic glass side to the rear of the lift which allows light to flood in through the windows in the lift shaft. Both the COP side and opposite side feature polished stainless steel panels and skirting. The mirrored steel finish allows the light from the windows to reflect into the lift cabin and also through the lift shaft to the landing. Chrome finishes such as these are becoming more prevalent in home lifts as clients look to continue the rest of the property's high end finishes into the lift cabin. As well as standard polished stainless steel, we offer a wide range of bespoke patterned and coloured stainless steel finishes. This glass home lift was finished with panoramic fully automatic glass doors on each landing which allow the maximum amount of light from the shaft. These glass doors were finished with white powder-coated frame to match the surrounding architraves. 

Location: Berkshire

Status: Complete

Year Completed: 2020

To see projects similar to our Fulmer Rise project click on the following links:

Billericay | South Croydon | Bexhill-on-Sea | Mayfair | Highcliffe | Whitecliff | Westbourne | Weymouth | Branksome Park | St John’s Wood | Bosham | Torquay

Glass Home Lift in Berkshire
Glass home lift with polished stainless steel cabin
This home lift features fully automatic solid glass doors on each landing
The home lift features clear glass doors on both landings
The polished stainless steel panel reflects light from the lift shaft's windows
The lift has a panoramic glass side and two mirrored stainless steel sides
The glass doors allow light to flood into the landing

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Billericay – Outdoor Home Lift

We were approached by a private client in Billericay, Essex as they were looking for a lift to make their flat easier to access. Billericay is situated close to the M25 and is desirable amongst commuters and city workers with good transport links into central London. The client's flat is located in central Billericay, just off of the High Street. There were two sets of steps leading up to flat, one was a metal spiral staircase the other a set of concrete paved steps. Objectively the spiral staircase looked beautiful, however practically it was much steeper than the other set of steps and the client's dog couldn't use them due to the gaps in the metalwork. The client decided to remove the spiral staircase and replace it with a lift.

We designed and installed a lift that comes in its own steel and glass structure which then butts up to the exterior wall of the building. The damp-proof barrier is then integrated into the lift's structure forming an impenetrable seal around the lift. The difference between floor levels from the courtyard to the front door level is 4.9 metres. We even used the existing front door aperture and simply fixed our door frame into the space. The cabin measures 1200mm x 1200mm which means there's ample space to take shopping and other heavy items up and down in the lift. The cabin is finished with a polished stainless steel COP and skirting then a panoramic glass side to allow as much light into the lift and into the property. The lift also features return to ground function so that after a certain time period the lift descends allowing as much light through the front door as possible. The lift's structure features the steelwork in anthracite grey (RAL 7016) with smoked glass panels. This gives the lift a modern look which reflects the interior design of the flat, the colour of steelwork matches the window and door frames on the second floor.

Location: Essex

Status: Complete

Year Completed: 2020

To see similar projects to this one in Billericay click on the following links:

 
Outdoor home lift in Billericay, Essex with a polished stainless cabin
The doors feature large glass panels in smoked glass to match the rest of the lift's structure
The lift in Billericay's structure features anthracite grey (RAL 7016) steelwork and smoked glass panels
The lift in Billericay is completely encapsulated by the glass and steel structure
The lift features one polished stainless steel and one with a complete glass side to allow as much light as possible into the lift
The lift sits up against the external wall and integrates with the DPC lining to make a seal against the weather
Our outdoor home lifts require a pit of 130mm below the finished floor level on the lowest floor
The lift features a keypad for extra security as the lift now acts as the property's front door
The door's lift frame fit perfectly within the old front door frame causing minimal builders work for the client

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

South Croydon

We were approached by a private client in South Croydon who were struggling to access the front door. The only route is via a steep garden path that snaked from the pavement level to the front door. In winter ice makes the path impassible and the risk of falls is extremely high. The client needed a way of getting from the pavement level to their house level safely and the only space available was in the single garage. We came up with an idea of having a lift in a fully enclosed glass and steel structure which would allow users to travel from inside the garage and then straight out onto the front door level. 

The lift travels a total of 3.8 metres and has a small ramp instead of a pit. The cabin measures 1100mm wide by 1400mm deep and is finished with polished stainless steel. This allows light to reflect down the lift shaft and into the garage below. We even designed and fabricated the walkway to allow a safe way of getting from the lift into their home. The size of the cabin allows the clients to drive their mobility scooters straight into the lift in the garage and then directly through their back door via the walkway. The walkway even has a roof so that the client is completely protected from the weather from garage to house. This ease of use allows shopping to be delivered and taken directly into their kitchen. We worked with the other trades on site to make sure that the lift and works were installed quickly so that the client could use the lift during the bad weather at the start of 2020. The lift was finished with foliage-like screening as the client was looking to grow several bushes and trailers around the structure. 

Location: Surrey

Status: Complete

Year Completed: 2020

To see similar projects to this one in South Croydon click on the following links:

 
External lift going from the garage to the level of the front door with a custom-made walkway in South Croydon
Covered walkway linking the house with the lift
Walkway leading to the lift in South Croydon with polished stainless steel cabin
The lift has foliage-like screening to match the surrounding bushes in South Croydon
The lift structure was covered in foliage-like screening to match the surroundings bushes and climbers
The lift from inside the garage on the ground floor, the lift cam with automatic doors to make it easier to use
The lift offers access for mobility scooters to be driven directly into the home in South Corydon

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Highcliffe

We were approached by a client in Highcliffe-on-Sea on the Dorset/Hampshire border who was looking to make their home accessible again. Highcliffe is a small village located on the south coast close to Bournemouth and Poole in the West and about 5 minute drive into the New Forest to the East. Highcliffe is a popular tourist destination with award-winning beaches, nature reserves and a clifftop castle. Dorset is home to an ageing population with a third of the population in some areas of East Dorset over the age of 65. This coupled with the fact that many of these low-rise residential blocks of flats were built without lifts are now gradually becoming inaccessible for some of their residents. 

Inaccessibility can make even simple tasks difficult and in the worst scenarios can lead to isolation. This particular project was to provide access for a client whose flat was situated in a 12 flat, 3-storey block close to the heart of Highcliffe village. Due to the galleried staircase there wasn't a supporting wall to fix into. This meant that we went for a lift in its own glass and steel structure which sits in the stairwell and goes all the way through to the ceiling on the third floor. The good thing about our lifts is that we can alter the lift's size in 50mm increments for both the width and the depth. This means that we can design a lift to fit the space that you have rather than trying to fit a specific set product into the available space. In this instance the structure measured 980mm wide by 1565mm deep which gave a lift cabin measuring 890mm wide by 1200mm deep. 

The lift was handed over in the week before Christmas which meant that the client had full use of the lift over the festive period.

Location: Dorset

Status: Complete

Year Completed: 2019

To see similar projects to Highcliffe click on the following links:

Bexhill-on-Sea | Mayfair | Ringwood | Whitecliff | Westbourne | Weymouth | Branksome Park | St John’s Wood | Bosham | Torquay

Lift in residential low rise block of flats in Highcliffe, Dorset
Lift in a stairwell in Highcliffe
Top door of the lift in Highcliffe
Internal cabin of the lift at Highcliffe
Aluminium door and frame on the top floor at site in Highcliffe
Glass and steel lift structure on the ground floor
Lift structure on 1st floor in block of flats in Highcliffe
Top of the lift structure in Highcliffe

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Home Lift in Torquay

We were approached by a private client who wanted a home lift installed in their house in Torquay. The client wanted a lift that would sit in the middle of their wooden staircase and would future-proof his house. The client had designed their house in an Art Deco style and so wanted a lift that wouldn't look out of place with this distinctive appearance and would actually add to its design. In addition the lift should act as a light well, allowing light to flood from the top floor all the way down to the ground floor. 

We installed a lift within its own fully glazed structure, the lift total travel was 5.8 metres across 3 floors. The lift was made to fit the exact size of the stairwell to maximise the size of the lift, the cabin measured 1200mm x 1000mm allowing ample room for passengers as well as suitcases. The client chose a gloss black finish for the structure and automatic swing doors with large glass windows to match the house's aesthetics. The internal cabin was finished in brushed stainless steel with an Art Deco lighting design. The flooring of the lift was laid with the same stone tiles as the rest of the house's ground floor so there was seamless transition from landing to lift which can be seen in the photos below

The lift was fitted and installed within a fortnight.

Location: Devon

Status: Complete

Year Completed: 2016

To see examples of our work which are similar to this installation in Torquay click on the following links:

Bexhill-on-Sea | Mayfair | Ringwood | Whitecliff | Westbourne | Weymouth | Branksome Park | St John’s Wood | Bosham | Highcliffe

Ground floor of the home lift in Torquay
Internal brushed stainless steel cabin in home in Torquay
Glass home lift in stairwell in Torquay, Devon
Home Lift in Torquay - Ground Floor
Home Lift Sitting In Stairwell

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us

Westbourne

We were approached by a private client who was looking to install a lift in their newly built house in Westbourne. The client needed a small home lift that would fit in the middle of their tight staircase and provide the main access route to the whole of the house. The lift would need to the suit the modern look of their house and specifically the kitchen as this is where the lift would be accessed on the ground floor. 

We designed and fitted a lift with cabin dimensions of 980mm x 1200mm that would fit within the ready made lift shaft in the stairwell. The lift travel distance was over 5.7 metres across 3 floor levels. The lift was finished with automatic swing doors - the door on the ground floor was finished in panoramic glass, this means that the whole face of the door is glass with the exception of the door handle which is made out of polished stainless steel. This premium look coupled with the smoked glass lift shaft is befitting of the rest of the house. The internal cabin was a combination of glass and polished stainless steel which allows the maximum amount of light into the lift and means that the lift shaft acts as a light well. The doors on 1st and 2nd floors were a mixture of steel and glass with the steel being painted black to match the modern style of the home.

The home lift installation was completed within 7 days and ready in time for the completion of the client's kitchen.

Location: Dorset

Status: Completed

Year Completed: 2015

To see more examples of our home lift projects  similar to this installation in Westbourne click on the following links:

Bexhill-on-Sea | Mayfair | Ringwood | Whitecliff | Weymouth | Branksome Park | St John’s Wood | Bosham | Torquay | Highcliffe

Glass Home Lift in Westbourne with Panoramic Glass Doors
Glass Home Lift with Panoramic Door - Westbourne
Glass Home Lift with Mosaic Ornate Floor

For more information about lifts like the one above call us on 0800 65 252 65 or email us